VUB lanceert leerstoel met Alex Agnew

De stand-upcomedian steunt kankeronderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel met 100.000 euro. Met zijn theatertournee Wake Me Up When It’s Over haalde hij 100.000 euro op voor het VUB Yamina Krossa Fonds voor borstkankeronderzoek. Dat bedrag stelt prof. dr. ir. Damya Laoui en haar team in staat om twee jaar lang fundamenteel onderzoek te voeren naar een therapie tegen kankerherval en uitzaaiingen. Agnew krijgt de leerstoel op eigen naam als erkenning voor zijn bijdrage.

Alex Agnew ontmoette fondsoprichtster Yamina Krossa en VUB-VIB professor Damya Laoui tijdens de opnames van zijn podcast Welcome To The AA. Het onderwerp lag hem al na aan het hart omdat ook de vrouw van zijn podcast-kompaan Andries Beckers met borstkanker te maken had gekregen. Het enthousiasme van Yamina inspireerde hem om nog meer te doen: van elk verkocht ticket voor zijn theatertournee Wake Me Up When It’s Over zou hij een euro schenken aan het VUB Yamina Krossa Fonds. Anderhalf jaar later staat de teller op 100.000 euro steun voor kankeronderzoek.

“Ik heb al veel geluk gehad in mijn leven.” vertelt mecenas Alex Agnew. “Het was dus tijd om iets terug te doen. Damya en Yamina zijn twee topvrouwen die ik met plezier steun in hun droom om borstkanker de wereld uit te helpen.”

Fondsoprichtster Yamina Krossa wilde Alex Agnew erkenning geven voor zijn bijzonder gulle donatie. “De donatie van Alex Agnew betekent een enorme opsteker voor het onderzoek van prof. dr. ir. Damya Laoui. Het verheugt me enorm dat we hem kunnen bedanken met deze leerstoel, een eer de mecenas waardig die hij is.”

Engagement

Als mecenas treedt Agnew trouwens niet enkel op als geldschieter. Hij gaat ook een engagement aan. Via een stuurgroep van de leerstoel blijft Agnew op de hoogte van de resultaten van het onderzoek.

“Een leerstoel is een ideale manier voor een bedrijf of schenker om zijn inzichten te verruimen dankzij het onderzoeksteam van de VUB,” zegt vicerector Innovatie & Valorisatie Hugo Thienpont. “En de VUB krijgt de kans om deze inzichten in de praktijk te toetsen. Onze universiteit is Alex Agnew bijzonder dankbaar voor zijn vertrouwen in het VUB kankeronderzoek.”

Onderzoek naar kankertherapie

De leerstoel Alex Agnew wordt ingezet voor het onderzoek naar een therapie tegen kankerherval en uitzaaiingen.

“Een aantal jaar geleden ontdekten we dat in tumoren bepaalde cellen van ons afweersysteem ons lichaam kunnen beschermen tegen kanker.” legt prof. dr. ir. Damya Laoui uit. “Deze zogenaamde “dendritische cellen” zijn heel goed in het herkennen van de vijand: de kankercellen. Doordat ze stukjes van kankercellen opnemen kunnen ze enerzijds de soldaten van het afweersysteem activeren en anderzijds een geheugen tegen de kanker genereren."

"Voor de start van ons onderzoek werd er gedacht dat dendritische cellen in tumoren corrupt waren. Wij toonden echter aan dat er in tumoren verschillende soorten dendritische cellen aanwezig zijn. Sommige daarvan zijn inderdaad corrupt, maar andere, de zogenaamde cDC1 en cDC2 kunnen soldaten activeren en ons lichaam tegen kanker en uitzaaiingen beschermen. Dit toonden we op muizen aan in longkanker."

"De missie van de leerstoel is om de mechanismen hiervan verder te onderzoeken en uit te bereiden naar andere kankertypes zoals borstkanker en eierstokkanker. Het uiteindelijk doel is om deze therapie te gaan toepassen bij patiënten. Hiervoor moeten verschillende stappen doorlopen worden om goedkeuring te krijgen om een klinische studie bij patiënten te mogen starten. Dr. Elly Marcq richt zich op deze stap in het onderzoek.“

De 100.000 euro die Agnew schonk, stelt prof. dr. ir. Damya Laoui en haar team in staat om twee jaar lang fundamenteel onderzoek te voeren.

Op de foto: Alex Agnew, Hugo Thienpont, Yamina Krossa, Damya Laoui

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.