Congres Integratieve Oncologie in AZ Zeno kijkt terug op ‘een open blik op kanker’

AZ Zeno en Stichting tegen Kanker kijken terug op succesvol en hoopvol congres voor de integratieve oncologie. Verschillende (inter)nationale sprekers deelden afgelopen zaterdag hun kennis en ervaring op het Congres Integratieve Oncologie in AZ Zeno, ‘een open blik op kanker’ georganiseerd door dr. Bart Devos, bezieler van Pluszorg, in samenwerking met de Stichting tegen Kanker.

Een overvolle zaal geïnteresseerden, artsen, een inkomhal vol standen, boeiende uiteenzettingen, rakende getuigenissen van Pluszorgpatiënten en zoveel meer maakten van afgelopen zaterdag een mijlpaal in de opmars van de waardevolle en noodzakelijke multidisciplinaire zorgtrajecten voor oncologiepatiënten. Dat werd bekrachtigd door de boeiende uiteenzettingen van studies van Internationale pionier Dr. Jean-Lionel Bagot van UZ Straatsburg, Prof. Eric Van Cutsem van KU Leuven en Prof. Dr. Vincent Castronovo van de Universiteit Luik.

Boven de klassieke behandeling wil het medisch begeleid zorgtraject Pluszorg, ook in AZ Zeno de patiënt ondersteunen in zijn levenskwaliteit en de soms hinderende nevenwerkingen van de oncologische behandelingen verzachten met complementaire therapieën zoals acupunctuur, osteopathie, voedingsadvies, coaching,…

“AZ Zeno is één van de voorlopers op vlak van integratieve oncologie in Vlaanderen en zelfs België”, verwoordde Prof. Eric Van Cutsem, voorzitter van Stichting tegen Kanker.

Meest geschikte zorg en steun

 “Bij integratieve geneeskunde wordt gekeken naar alle factoren die de gezondheid beïnvloeden: lichaam, geest, omgeving, leefstijl, aanleg,… De patiënt staat centraal en de focus ligt op gezondheid, welbevinden en preventie van de ziekte. Integratieve geneeskunde zoekt naar de meest geschikte zorg en ondersteuning gebaseerd op kwalitatief wetenschappelijk onderzoek (‘evidence-based’ aanpak). De medische zorg wordt niet vervangen, maar wel aangevuld door benaderingen aan te bieden die niet of zelden worden aangeboden in het traditionele medische zorgtraject. Integratieve geneeskunde wordt vaak verward met alternatieve geneeskunde, dit is absoluut niet hetzelfde!”, aldus An Lebacq, Expert Care and Support bij Stichting tegen Kanker

Het was een dag vol positiviteit en sfeer, die prachtig ondersteund werd door Pluszorg ambassadeur Jean-Bosco Safari.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.