Adenoadenocarcinoom van de prostaat in graad 1: wel of niet als kanker beschouwen?

Adenoadenocarcinoom van de prostaat in graad 1: wel of niet als kanker beschouwen?

Mogen we prostaatkanker met een laag risico (graad 1, GG1, of gleasonscore 6) blijven kwalificeren als ‘kanker’, hoewel de behandeling doorgaans conservatief is en het etiket van kanker menig patiënt kan afschrikken – met bovendien het risico op onder andere psychologische problemen en op onnodige behandelingen? Daar zijn noch de artsen, noch de patiënten al echt uit.

Adjuvante behandeling met nivolumab als standaardbehandeling bij gereseceerd urotheelcarcinoom?

Adjuvante behandeling met nivolumab als standaardbehandeling bij gereseceerd urotheelcarcinoom?

Als er bij urotheelcarcinoom een recidief optreedt buiten de urinewegen, weten we dat de prognose bijzonder slecht is en beschouwen we de ziekte in feite als ongeneeslijk. In deze moeilijke context lijkt nivolumab veelbelovend. Dit humaan IgG4 monoklonaal antilichaam (HuMAb), dat onder andere wordt ingezet bij melanomen en niet-kleincellig bronchuscarcinoom, bindt aan de PD-1-receptor (programmed death-1) en blokkeert de interactie met de liganden PD-L1 en PD-L2.

Laatste reacties

 • De bodemloze put van de staatsschuld kan al voor de helft gedempt worden door de pensioenen van de hogere ambtenaren te halveren !

  Honoraria niet onder druk als staatsschuld almaar stijgt?

 • Dit is toch een bizar voorbeeld van zelfkastijding door een beroepsgroep van artsen.

  Totale uitgaven Europese overheden aan gezondheidszorg 2021: België zit nagenoeg exact op het Europese gemiddelde. Namelijk iets boven de 8%. Vergelijkbaar met Nederland en Duitsland, lager dan...

  Honoraria niet onder druk als staatsschuld almaar stijgt?

 • Zoals Dr W Renier schreef is collega Vic Anciaux voor ons als Huisartenskring belangrijk geweest . Vele uren hebben we vergaderd oa over Medi-100 , een prachtig project dat getorpedeerd werd door de vakbonden.. maar ook over de gezondheidszorg voor vluchtelingen waar er een...

  Reacties op overlijden Vic Anciaux

 • Empowerment of the Patiënt :
  Zoals tot in den treuren gezegd : kankerpatienten klagen niet en zagen niet maar overleggen , “ in vertrouwen “ , samen met de Artsen wat hun kansen op overleving/genezing zijn !
  Sir ouwe “ Rod” Stewart mag dan al grof gebekt zijn , hij weet aan wie...

  Rod Stewart betaalt scans voor vermoedelijke kankerpatiënten en haalt uit naar regering