Rode Kruis zal later dit jaar meer plasma kunnen afnemen bij donoren

De maximale hoeveelheid plasma die kan worden verzameld van donoren, zal later dit jaar omhooggaan. In plaats van hoogstens 650 milliliter, zal bij een donatie tot 765 milliliter verzameld kunnen worden. Dat staat in een koninklijk besluit dat werd gepubliceerd in het Staatsblad. "We hebben meer plasma nodig en het is veilig", zegt het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Volgens het kabinet vroeg het Rode Kruis om het volume te verhogen en in overeenstemming te brengen met de Europese standaarden. Rode Kruis Vlaanderen bevestigt. "Deze aanpassing ligt in lijn met het volume toegelaten door de experts van het Europese directoraat voor de kwaliteit van geneesmiddelen (EDQM)", legt algemeen secretaris Fritz Schiltz uit. Zij laten al jaren grotere plasmadonaties toe dan 650 milliliter, en nu is de Belgische wetgeving daaraan aangepast.

De wijziging zal niet voor alle donoren gevolgen hebben. Niet bij iedereen wordt immers de maximaal toegelaten hoeveelheid plasma afgenomen. Dat hangt af van de lengte en het gewicht van de persoon. Wie nu al het maximum geeft - bijvoorbeeld een man van 1,80 meter en 80 kilogram -, zal in de toekomst waarschijnlijk meer kunnen geven. De plasmadonatie zal dan ook iets langer duren, maar niet zoveel, zegt Schiltz. Het Rode Kruis rekent momenteel iets meer dan een uur voor een plasmadonatie (waarvan 30 à 45 minuten voor de afname zelf).

Het nieuwe plafond zal nog niet meteen gelden in de donorcentra. "Het zal in voege treden wanneer we de procedures aangepast en gevalideerd hebben, normaal later dit jaar", aldus Schiltz. Zo moet de berekening van de hoeveelheid af te nemen plasma gewijzigd worden en moet er nagekeken worden of de zakken plasma met meer inhoud snel genoeg ingevroren kunnen worden.

De extra hoeveelheid is welkom voor het Rode Kruis. Dat moet van de overheid immers elk jaar 5 procent meer plasma inzamelen. Via campagnes probeert het ook nieuwe donoren te vinden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.