Rode Kruis-Vlaanderen telde bijna 23.000 nieuwe bloeddonoren in 2023

Rode Kruis-Vlaanderen heeft in 2023 ruim 400.000 donaties van bloedproducten ontvangen. Bijna 23.000 nieuwe donoren vonden de weg naar een donorcentrum of mobiele bloedcollecte, voor een donatie van bloed, bloedplasma of bloedplaatjes.

Vorig jaar gingen 167.479 donoren langs bij een bloedcollecte van Rode Kruis-Vlaanderen. 22.924 mensen deden dat voor het eerst in 2023, de anderen doneerden al eerder. Het grootste deel van de donoren gaf bloed, goed voor 239.661 donaties, maar er waren ook 145.371 donaties van plasma en 15.597 donaties van bloedplaatjes.

De meeste donaties gebeurden tijdens 2.628 mobiele bloedcollectes, zoals bijvoorbeeld de Bloedserieus-actie aan de universiteiten. Bij mobiele donaties kan enkel bloed worden gedoneerd, voor plasma of bloedplaatjes moeten donoren steeds langsgaan in een van de veertien donorcentra van Rode Kruis-Vlaanderen.

In januari dankt Rode Kruis-Vlaanderen zijn vrijwilligers, zowel de donoren als de anderen die zich inzetten voor de organisatie, met het "Thankuary"-concept. "Specifiek voor bloed- en plasmadonoren lanceren we een nieuwe campagne 'Het Doneerdoel'", zegt Joachim Deman, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. "We vragen mensen om aan het begin van het jaar, als een soort van goed voornemen, ook een doel te stellen voor het aantal keren dat ze bloed of plasma willen geven. Wij zorgen dan doorheen het jaar voor de nodige geheugensteuntjes en motiverende woorden."

Meer info via  https://thankuary.rodekruis.be/

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.