Een nieuwe KU Leuven-spin-off heeft als eerste een therapie ontwikkeld waarmee defecten in een bepaald bloedstollingseiwit verholpen kunnen worden. Zo zouden ernstige bloedingen als gevolg van het defect vermeden kunnen worden. De spin-off heeft nu startkapitaal opgehaald om de therapie verder te ontwikkelen.
Het bedrijf, Hemastatx, is dit jaar opgericht en bouwt voort op meer dan tien jaar onderzoek van het Laboratorium voor Tromboseonderzoek van KU Leuven Kulak in Kortrijk. Hemastatx richt zich op patiënten met een defect in een bloedstollingseiwit met de naam 'von Willebrandfactor'. Patiënten met een dergelijk defect lopen een verhoogd risico op levensbedreigende bloedingen, bijvoorbeeld in het maag-darmkanaal. Jaarlijks belanden wereldwijd naar schatting 100.000 mensen met dergelijke bloedingen in het ziekenhuis.
Behandelingen zijn vandaag vooral gericht op het bestrijden van symptomen, bijvoorbeeld met bloedtransfusies of endoscopische ingrepen. Hemastatx focust als eerste op het onderliggende mechanisme van de aandoening. "Onze nieuwe antilichaamtherapie bindt en blokkeert de stof ADAMTS13, een 'moleculaire schaar' die de grootte en activiteit van de von Willebrandfactor strikt reguleert", vertelt Kevin Hollevoet, CEO en medeoprichter van Hemastatx. "Bij onze patiënten breekt ADAMTS13 de von Willebrandfactor echter overmatig af, waardoor diens bloedstollende functie verloren gaat. Het Hemastatx-antilichaam schakelt ADAMTS13 uit, zodat de bloedstollingsactiviteit hersteld wordt en bloedingen worden gestopt."
De spin-off haalde zopas zijn eerste startkapitaal op. De investeerders bestaan uit het Zwitserse BaseLaunch, het Butterfly Fund (gelinkt aan de Waalse investeringsmaatschappij Sambrinvest) en het Gemma Frisius Fonds (het zaaikapitaalfonds van KU Leuven).