Stichting tegen Kanker selecteert ruim 30 sociale projecten die samen miljoen euro krijgen

De Stichting tegen Kanker heeft na twee projectoproepen veertien sociale projecten geselecteerd en achttien projecten die gericht zijn op palliatieve zorg. Samen krijgen ze een miljoen euro steun.

In mei lanceerde Stichting tegen Kanker twee 'social grants', oproepen voor projecten die die het welzijn en de levenskwaliteit van kankerpatiënten en/of naasten bevorderen.

Er was een open oproep voor projecten die het welzijn van de patiënt in de breedste zin van het woord bevorderen en dan was er nog een thematische oproep voor projecten die focussen op het thema palliatieve zorg. Voor beide maakte de Stichting 500.000 euro vrij. 

In totaal stelden bijna honderd projecten zich kandidaat. De Stichting tegen Kanker selecteerde er veertien voor de open oproep en achttien in het kader van de palliatieve zorg. Het gaat om projecten die bijzondere aandacht besteden aan de relatie tussen zorgverlener en patiënt, de mens achter de patiënt en zijn algemeen welzijn.

Zo worden initiatieven gesteund die de levenskwaliteit van mensen met kanker verbeteren of hen emotioneel bevrijden. Voor jonge mensen met kanker werd een initiatief geselecteerd dat avontuurlijke weekends organiseert met de therapeutische focus op herstel, genezing en groei. Ook projecten die gepersonaliseerde maaltijden en massages aanbieden of initiatieven die helpen bij het gevecht tegen vermoeidheid werden aangevinkt.

Bij de thematische oproep gaan de projecten van de financiering van een moestuin of snoezelbaden op een palliatieve afdeling over initiatieven die de stap tussen intramurale en extramurale zorg vergemakkelijken tot initiatieven met aandacht voor intimiteit en seksualiteit.

"We zijn bijzonder opgetogen over de kwaliteit van de ingediende en weerhouden projecten", zegt  Benoit Koerperich, algemeen directeur van Stichting tegen Kanker. "We zijn bovendien blij te kunnen bijdragen aan initiatieven rond palliatieve zorg omdat daar veel behoefte aan is, zonder uiteraard te willen voorbijgaan aan andere essentiële initiatieven rond psychosociale ondersteuning."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.