Onderzoeker Johan Swinnen beantwoordt in boek 100 vragen over kanker

Kankeronderzoeker Johan Swinnen (KU Leuven) heeft het boek "Kanker in 100 vragen en antwoorden" gelanceerd. Daarin beantwoordt hij 100 veelgestelde vragen over de ziekte.

Een op de vier Vlamingen wordt geconfronteerd met kanker. "Iedereen kent wel iemand die de ziekte heeft of gehad heeft. Naast de patiënt blijft ook de dichte omgeving vaak met heel wat vragen zitten", legt Swinnen uit.

Het overkwam ook hem toen zijn zoon de diagnose kreeg. Vanuit die persoonlijke ervaring sloeg hij de handen in elkaar met Kom op tegen Kanker en het Antikankerfonds om 100 veelgestelde vragen te beantwoorden.

"Toen mijn jongste zoon Pieter kanker kreeg, kwamen er, zoals bij elk ander gezin, allerlei vragen op ons af. Sinds mijn tocht naar Compostela word ik door vele andere kankerpatiënten en hun naasten gecontacteerd en hoor ik hoe ook zij vaak met vele vragen blijven zitten. Sommige vragen zijn heel persoonlijk. Andere keren vaak terug. Het zijn deze laatste vragen waar we in dit boek graag op ingaan", aldus Swinnen.

Een greep uit de lijst met 100 vragen: "Wat is het risico dat ik kanker krijg? Kan ik kanker voorkomen? Wat vertel ik aan mijn kinderen als ik kanker krijg? Hoe kan ik na een diagnose een tweede mening vragen? Waar kan ik terecht voor ondersteuning bij en na kanker? Hoe kan ik helpen als iemand uit mijn omgeving kanker heeft?"

Om het boek te lanceren, loopt Swinnen op 30 oktober 100 kilometer door Vlaanderen, 1 kilometer voor elke vraag.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.