Nieuwe studie biedt perspectieven om chemo leukemiepatiënten te verbeteren

Door gebruik te maken van een nieuwe technologie om genetische defecten te onderzoeken zijn wetenschappers van VIB, KU Leuven en UZ Leuven erin geslaagd om meer te weten te komen over de effecten van chemotherapie bij patiënten die lijden aan T-cel leukemie, wat een meer efficiënte behandeling mogelijk maakt. 

De technologie waarvan sprake kan genetische defecten in 5.000 individuele cellen tegelijk detecteren. Uit eerdere studies was reeds gebleken dat T-cel leukemiecellen 10 tot 20 genetische mutaties kunnen herbergen.

Uit deze studie blijkt vooreerst dat niet alle leukemiecellen dezelfde genetische veranderingen dragen. Bij elke patiënt werd een grote groep leukemiecellen met dezelfde mutaties die samen voorkomen aangetroffen evenals kleinere groepen met andere mutaties. "Dit geeft ons een nieuw inzicht in hoe leukemie zich ontwikkelt. Het is complexer dan we hadden verwacht", aldus prof. Jan Cools (VIB-KU Leuven).

Het onderzoek wierp ook een nieuw licht op de effecten van chemotherapie. Tijdens de behandeling bleken de meeste leukemiecellen binnen één à twee weken te verdwijnen, terwijl andere cellen met specifieke genetische defecten langer detecteerbaar bleven. Dat levert nauwkeurige informatie op over welke van de leukemiecellen minder gevoelig zijn voor therapie en mogelijk een ziekteherval kunnen veroorzaken. Zo kan men ion de toekomst patiënten met een hoog risico op herval efficiënter  behandelen en  hun overlevingskansen  vergroten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.