Medimundi doneert 10.000 hoog beschermende FFP2-maskers voor kankerpatiënten

De mondmaskerproducent Medimundi uit Turnhout schenkt 10.000 FFP2-mondmaskers aan Kom op tegen Kanker. De hoogwaardige maskers zullen onder kankerpatiënten verdeeld worden, omdat zij bij besmetting een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden.

Het bedrijf Medimundi, onderdeel van de Turnhoutse kaartspellenfabrikant Cartamundi en mee opgericht door UAntwerpen en machinebouwer Cloostermans, is de enige Belgische maker van FFP2-maskers. Die maskers bieden een hogere beschermingsgraad dan de gebruikelijke chirurgische maskers. Ze beschermen bovendien niet enkel de mensen rondom de persoon, zoals chirurgische mondmaskers, maar ook de drager zelf.

Voor de eindejaarsperiode doet Medimundi nu een schenking van 10.000 FFP2-maskers aan Kom op tegen Kanker. "We zijn ons ervan bewust dat mensen met kanker meer dan ooit behoefte hebben aan contact met hun dierbaren tijdens de feestdagen", zegt Medimundi-CEO David Germis. "Toch hebben veel kankerpatiënten de neiging om zich af te zonderen uit vrees voor besmettingsrisico's. We hopen dat we met deze schenking een aantal patiënten veiliger het nieuwe jaar kunnen laten ingaan."

Kom op tegen Kanker zal de maskers verdelen via zijn netwerk van regio- en districtscoördinatoren en lotgenotengroepen. "Kom op tegen Kanker is er altijd voor de kankerpatiënt, zeker ook in deze moeilijke coronatijden", zegt algemeen directeur Marc Michils. "Daarom zijn we verheugd dat we hen dankzij Medimundi extra kunnen beschermen met 10.000 gratis kwaliteitsvolle mondmaskers." Naast de maskers schenkt Medimunidi 5.000 euro voor projecten met kinderen.

Volgens viroloog Marc Van Ranst kunnen risicopatiënten zeker gebaat zijn met een FFP2-masker. "Kankerpatiënten onder behandeling behoren tot een risicogroep, die je zo goed mogelijk moet beschermen. Op veel plaatsen zal zo'n FFP2-mondmasker niet nodig zijn, maar op heel drukke plaatsen gaan mensen zich veiliger voelen met een kwalitatief beter masker, waarmee ze hun eigen veiligheid kunnen waarborgen. Wanneer dat nog eens makkelijk zit, is dat zeker een voordeel."

Nu het aanbod van FFP2-mondmaskers stijgt, kunnen we volgens Van Ranst allemaal in bepaalde situaties evolueren naar de kwalitatievere maskers. "Wanneer ik kijk naar het meest recente GEMS-advies, dan staan die FFP2-maskers erin vermeld voor plaatsen waar het heel druk is. Net als andere landen die daar al langer mee bezig zijn, zoals Italië en Duitsland, denk ik dat we die richting uitgaan."

> Lees ook: Medimundi verdubbelt capaciteit voor FFP2-mondmaskers

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.