“Ik zie tumoren waarvan ik dacht dat ze alleen nog in geschiedenisboeken stonden”

Door het coronavirus lieten minder mensen zich onderzoeken op kanker, wat er toe geleid heeft dat dokters nu meer geavanceerde tumoren ontdekken. Dat bleek al tijdens de eerste golf, maar nu misschien nog meer. Gert De Meerleer, kliniekhoofd radiotherapie-oncologie aan de UZ Leuven, uitte zijn bezorgdheid op VRT NWS. “Collega-oncologen zien borsttumoren die veel groter zijn dan vroeger."
 
Midden juli werd er al door de Stichting Kankerregister aan de alarmbel getrokken en eerder, op 23 april, gebeurde dat ook al op MedFlix door dr. Ben De Brucker. Want in april lag het aantal kankerdiagnoses 44 procent lager dan in april 2019. Het gevolg van de wereldwijde pandemie waar we mee te kampen hebben. Want door het virus werden heel wat niet-noodzakelijke onderzoeken uitgesteld alsook preventieve bevolkingsonderzoeken naar verschillende soorten kankers waaronder borst-, dikkedarm-, en baarmoederhalskanker. Ook na de versoepeling bleven mensen weg van het ziekenhuis uit vrees om besmet te raken,waardoor de kankerdiagnoses in sommige gevallen veel te laten kunnen worden vastgesteld.

Geavanceerde tumoren

“We moeten nu geavanceerdere tumoren proberen te genezen, met dikwijls zwaardere therapieën, complexere, duurdere. En wat veel van mijn collega’s aangeven, het moet allemaal nu en snel en we hebben daar niet altijd de tijd en de ruimte voor”, zegt Gert De Meerleer. “Ik zie de laatste weken in de praktijk tumoren waarvan ik dacht dat ze alleen nog in de geschiedenisboeken stonden. Collega-oncologen zien borsttumoren die veel groter zijn dan vroeger.”

“We vrezen voor een oversterfte door kanker binnen enkele jaren.” Daarom waarschuwt de arts om controles niet uit te stellen. Eerder deed ook het VBS dat al.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.