Kom op tegen Kanker blij dat Pro League voetbalstadions volledig rookvrij maakt

Kom op tegen Kanker juicht de maatregel van de Pro League toe om de voetbalstadions van alle Belgische profclubs vanaf het seizoen 2021-2022 volledig rookvrij te maken. "Roken en sporten gaan niet samen. Voetbalclubs als Club Brugge, Anderlecht, Cercle Brugge en KRC Genk maakten hun stadions op vraag van ons enkele jaren geleden al rookvrij tijdens thuiswedstrijden. We zijn blij dat de Pro League nu nog een stap verder gaat en de sigaret permanent uit de voetbalstadions bant", klinkt het.

Kom op tegen Kanker pleit er dan ook al geruime tijd voor om bepaalde drukbezochte plaatsen waar de huidige rookwetgeving niet van kracht is en veel kinderen komen, zoals voetbalstadions, helemaal rookvrij te maken. Want gedwongen meeroken heeft nefaste gevolgen voor de gezondheid en kinderen en jongeren kopiëren ook rookgedrag.

Sinds enkele jaren is roken al verboden tijdens thuiswedstrijden bij Club Brugge, Anderlecht, Cercle Brugge en KRC Genk. Afgelopen zomer gold in alle stadions een rookverbod omwille van de mondmaskerplicht. Gisteren keurde de algemene vergadering van de Pro League dan een permanent rookverbod goed. Vanaf het seizoen 2021-2022 zullen de tribunes van alle profclubs dus rookvrij zijn. 

"Kanker treft ons allemaal. Alleen samen krijgen we de ziekte klein. De Pro League heeft dat goed begrepen. Haar actie zet duizenden mensen aan om op te komen tegen kanker, want roken blijft de grootste vermijdbare oorzaak van kanker", zegt algemeen directeur van Kom op tegen Kanker Marc Michils. Een rookvrij stadion komt de gezondheid van de supporters ten goede, zegt hij.  Zo moet niemand nog gedwongen meeroken en wordt het voor niet-rokers  aangenamer om de wedstrijd te volgen. En voor rokende fans kan het een stimulans zijn om te stoppen met roken. 

"Daarnaast helpen clubs op deze manier mee om jongeren van de sigaret te houden en te beschermen tegen tabaksverslaving. Zo werken we samen aan een eerste rookvrije generatie", besluit Michils.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.