OncoKDM: een platform voor nog preciezere geneeskunde

Het Belgisch bedrijf OncoDNA, een Europese leader inzake oncologische precisiegeneeskunde, beschikt nu ook over een platform waar oncologen en patiënten in alle veiligheid kunnen delen en communiceren.

OncoDNA werd opgericht in 2012 en wordt almaar groter. De belangrijkste activiteit van het bedrijf is het analyseren van de genetische kaart van een tumor om oncologen zo gepast mogelijk advies te kunnen geven. De personalisatie van de zorg is namelijk noodzakelijk om de genezings- en overlevingskansen van patiënten te verbeteren. “Bij 90% van onze dossiers gaat het om solide tumoren. Oncologen kunnen via het platform in dialoog gaan met patiënten maar ook met collega’s om de kansen voor elke patiënt zoveel mogelijk te verhogen”, zegt Jean-Pol Detiffe, CEO van OncoDNA.  

Een van de laatste innovaties van het bedrijf was de ontwikkeling van het OncoKDM, (Knowlegde Driven Medicine) platform in de vorm van een app op aanvraag (SaaS of Software as a Service)  waarmee gegevens van oncologen ingezameld kunnen worden en geanalyseerd met toptools die het bedrijf ter beschikking stelt van artsen. Het is een hoogst beveiligd platform en dat is nodig omdat er toegang is tot gegevens van centra voor de bestrijding van kanker wereldwijd.

Omdat oncologen het platform constant ‘voeden’, is het platform permanent in evolutie. “De uitdaging -voor ons- is om te evolueren naar het mobiele. Met een platform met niet minder dan 14.000 personen, beschikken we over een excellente locatie voor patiënten en oncologen. En heel wat van die oncologen, tonen belangstelling voor onze ontwikkeling”, zegt Jean-Pol Detiffe.  

Concreet bevindt het bedrijf zich vlakbij de luchthaven Charleroi Brussels South en ontvangt het dagelijks bloed- en tumorstalen. Er zijn 65 werknemers, vooral informatici en bio-informatici en acht werknemers zijn aan de slag in Spanje.

De werkgelegenheid bevindt zich in België, maar het zijn vooral andere landen die er van ‘profiteren’. “Negentig procent van onze patiënten bevinden zich niet in België. Er is sinds kort een opmerkelijke doorbraak in het Verenigd Koninkrijk met een terugbetalingsakkoord met Engelse zorgverzekeraars. En momenteel zijn er ook gesprekken met zorgverzekeraars in Israël, Maleisië en Zuid-Afrika.” En ook in België wordt er gepraat met ziekenfondsen en verzekeringsinstellingen.

Vandaag heeft OncoDNA klanten in meer dan vijftig landen, tot in Brazilië.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.