Nieuw: een slimme ‘radiologische pil’ voor de opsporing van darmkanker

Komt er binnenkort een einde aan de -vaak gevreesde- traditionele colonoscopie? Die zou in de toekomst wel eens vervangen kunnen worden door een capsule met X-stralen die zopas goedgekeurd werd door de Europese autoriteiten.

De capsule is 3 cm lang en 11 mm breed en bevat een bron van X-stralen met een laag half-leven, een positioneringssysteem, informaticacomponenten en een batterij. De gegevens -beeldvorming en lokalisatie- worden opgevangen door sensoren op de huid van de patiënt tijdens het traject van de capsule in de darmen.

Het gebruik van de capsule zou een einde kunnen maken aan de omslachtige voorbereiding op een colonoscopie, de sedatie en de colonoscopie zelf. De ‘slimme pil’ wordt ingenomen met een soeplepel contraststof die zich mengt met de voedingsresten in de darmen. De positie en de beweging van de pil worden continu gevolgd, maar de scanner functioneert alleen wanneer de pil in de darmen is én in beweging. Zo kunnen dubbele scans van dezelfde plek vermeden worden en is er minder blootstelling aan X-stralen. Tijdens het parcours van de pil, twee à drie dagen, kan de patiënt gewoon doen wat hij altijd doet. Wanneer de capsule het lichaam verlaat, worden de sensoren geanalyseerd.

De pil werkt met twee aparte X-stralen mechanismen. Het ene stuurt de X-stralen naar de capsule die op zijn beurt eigen X-stralen uitzendt waardoor die, en de inhoud, meer zichtbaar wordt. Het ander fenomeen is de diffusie van Compton die optreedt wanneer de X-stralen interageren met de elektronen in de weefsels van de darmwand en waarvan sommige X-stralen teruggestuurd worden naar de capsule. De combinatie van die twee lezingen leidt tot een nieuw beeld van de binnenkant van de darm en tot de mogelijke identificatie van letsels die eventueel verder onderzoek vereisen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.