Longkanker: app voor autocontrole verlengt overleving

Op het ASCO-congres in 2016 stelde oncoloog dr. Fabrice Denis (Institut Jean-Bernard in Le Mans) de tussentijdse resultaten voor van een studie met een app voor autocontrole genaamd MoovCare, die ontwikkeld werd door de Franse startup SIVAN Innovation. Met die app kan de toestand van een patiënt met longkanker geëvalueerd worden op basis van twaalf symptomen of vragen die de patiënt kan beantwoorden via zijn smartphone. In de twaalf vragen wordt gepeild naar het lichaamsgewicht en de schommeling van het lichaamsgewicht, de anorexie, de gemoedsgesteldheid, de pijn, de dyspneu, de temperatuur, de huid, het gelaat, de stem, de slijmen, de hoest en de vermoeidheid. De app kan ingeschakeld worden bij elk soort longkanker. De surveillance bij de behandeling van die kankers gebeurt om de drie tot zes maanden. Het is dan ook niet uitgesloten dat een recidief optreedt tussen de controles in, wat onvermijdelijk tot behandelingsvertraging leidt.

Dr. Denis is net terug van het ASCO-congres van dit jaar in Chicago en geeft een stand van zaken, twee jaar later.

Moovcare is gebruiksvriendelijk en wordt goed aanvaard door patiënten. Meer dan acht op de tien patiënten waren therapietrouw en vulden elke week de vragenlijst in. “Dankzij de app wordt hun leven niet langer gedicteerd door scans en zijn de patiënten minder angstig bij onderzoeken. Bovendien kunnen we aantonen dat de tool de overleving verlengt en de levenskwaliteit verbetert”, zo zegt Fabrice Denis in de Figaro.

Huidige studies tonen een detectiegevoeligheid aan van 86 à 100%. De laatste fase 3 studie toont aan dat de WebApp een eerste recidief opspoorde bij 75,9% van de patiënten die in relatief goede gezondheid verkeren, tegen 32,5% van de patiënten die enkel gecontroleerd worden met scans.

> Randomized Trial Comparing a Web-Mediated Follow-up With Routine Surveillance in Lung Cancer Patients

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.