Artificiële intelligentie zou het risico op pancreaskanker tot drie jaar eerder kunnen opsporen (studie)

Artificiële intelligentie (AI) kan mogelijk tot drie jaar van tevoren voorspellen of iemand pancreaskanker zal krijgen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Het onderzoek suggereert dat een AI-tool mensen die risico lopen op de dodelijke ziekte, die moeilijk in een vroeg stadium te diagnosticeren is, kan opsporen aan de hand van de medische dossiers van patiënten.

De studie, begin deze maand gepubliceerd in Nature Medicine, toont aan dat potentiële gevallen van pancreaskanker kunnen worden opgespoord door middel van op AI gebaseerd bevolkingsonderzoek.

Bevolkingsonderzoek houdt in dat genetische tests of soortgelijke methoden worden uitgevoerd om de prevalentie van een specifieke eigenschap in een groep mensen te onderzoeken, aldus de auteurs in Nature Medicine.

Het onderzoek kan helpen om een bepaalde biomarker voor bepaalde ziekten te identificeren. "Een van de belangrijkste beslissingen waarmee artsen dagelijks worden geconfronteerd, is wie een hoog risico loopt om een ziekte te ontwikkelen en wie baat zou kunnen hebben bij bijkomende onderzoekers, wat ook invasievere en duurdere procedures kan betekenen die op hun beurt risico’s inhouden”, aldus Chris Sander, hoogleraar aan de Harvard Medical School en supervisor van de studie, in een perscommuniqué.

“Een AI-tool die zich kan richten op mensen met het grootste risico op pancreaskanker en die waarschijnlijk het meeste baat hebben bij bijkomende onderzoeken, kan de klinische besluitvorming sterk verbeteren”, aldus de auteurs. De studie werd geleid door onderzoekers van de Harvard Medical School en de Universiteit van Kopenhagen in samenwerking met het VA Boston Healthcare System, het Dana-Farber Cancer Institute en de Harvard T.H. Chan School of Public Health.

In de studie pasten de onderzoekers een AI-algoritme toe op klinische gegevens van 9 miljoen patiënten uit Denemarken en de VS.

Ze trainden machine-learning modellen om diagnostische codes in de patiëntgegevens te lezen en ze te koppelen aan pancreaskanker.

Daarna testten de onderzoekers verschillende versies van de AI-modellen voor mogelijke diagnose op verschillende tijdstippen - zes maanden, een jaar, twee jaar en drie jaar - en ontdekten dat hun methoden “aanzienlijk nauwkeuriger waren in het voorspellen wie pancreaskanker zou ontwikkelen dan de huidige schattingen van de incidentie van de ziekte in de algemene bevolking”. De technologie staat wel nog in de kinderschoenen en moet nog veel meer tests ondergaan voordat ze op grote schaal in de medische praktijk kan worden gebruikt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.