App helpt wereldwijd al vier miljoen rokers af van sigaret 

Kwit is naar eigen zeggen de eerste rookstop app die het nieuwe validatieproces van de WHO met succes doorloopt. De digitale applicatie hielp wereldwijd al vier miljoen mensen om te stoppen met roken. België wil het aantal rokers de komende jaren radicaal terugdringen, betrouwbare digitale tools kunnen een sleutelrol spelen in de realisatie van die ambitieuze gezondheidsdoelstellingen, heet het.
 
In België rookt volgens de meest recente cijfers van Sciensano 18 procent van de bevolking, waarvan 15 procent dagelijks. Het aantal rokers daalde de voorbije twee decennia met 40 procent, maar in ons land roken nog altijd meer dan 2 miljoen mensen. Het verhoogde gezondheidsrisico en de daarmee samenhangende kosten voor de samenleving sporen de overheid aan om nog een versnelling hoger te schakelen in de strijd tegen de sigaret. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke lanceerde recent een anti-tabaksplan dat roken duurder maakt en dat de verkoop van sigaretten aan strengere regels onderwerpt.

Goedkoper dan een pakje sigaretten 
 
Om succesvol te zijn, moet elk anti-tabaksplan twee doelstellingen combineren: vermijden dat mensen (zeker jongeren) beginnen met roken én rokers ondersteunen om te stoppen met roken. De digitale applicatie Kwit helpt rokers al sinds 2017 bij die tweede ambitie. De app hielp de voorbije jaren al vier miljoen (ex-)rokers om de sigaret uit hun leven te bannen.   

Geoffrey Kretz, oprichter en CEO van Kwit: “Ik ben zelf een ex-roker, ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. We hebben Kwit opgericht omdat we ervan overtuigd zijn dat digitale applicaties in deze digitale tijden de drempel kunnen verlagen om je gezondheid te verbeteren. Als het anti-tabaksplan in werking treedt, zal één pakje sigaretten vanaf 1 januari 2024 duurder zijn dan ons premium-maandabonnement.” 
 
“Kwit is ontwikkeld met de hulp van wetenschappers, maar is tegelijkertijd bijzonder toegankelijk. Je kan Kwit een beetje vergelijken met Duolingo, waarmee je spelenderwijs een nieuwe taal leert. Als je langer gestopt bent met roken, krijg je telkens toegang tot een volgend level. Onderweg krijg je inzicht in het geld dat je al hebt uitgespaard en de gezondheidswinst die je al hebt geboekt door te stoppen met roken. Die aanpak werkt. 84 procent van de gebruikers die stoppen met roken is drie maanden later nog altijd niet hervallen.” 
 
Volgens de WHO voldoet Kwit aan de criteria van de beste therapieën om te stoppen met roken. “De validatie was absoluut geen walk in the park”, benadrukt Kretz. “We hebben een doorgedreven evaluatieproces van 6 maanden doorlopen. De validatie door de Wereldgezondheidsorganisatie is een bevestiging dat onze applicatie niet alleen wetenschappelijk onderbouwd is, maar ook doeltreffend is om mensen van het roken af te helpen. In onze toekomstige innovaties zullen we dat dubbele spoor blijven bewandelen: gebruiksvriendelijk en laagdrempelig, maar altijd gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijk inzichten.”

Wetenschappelijk onderbouwd 
Kwit is geïnspireerd door cognitieve gedragstherapie (of CGT) en helpt met verschillende methodes om de bijwerkingen van stoppen met roken en het verlangen naar een sigaret tegen te gaan. De stopper kan dagelijks de persoonlijke voortgang en evolutie bijhouden. De app telt het aantal dagen dat je al gestopt bent, het aantal sigaretten dat je in die periode niet hebt gerookt of het geld dat je hebt bespaard. 
Een craving? Een terugval? Geen zorgen, luidt het. Dat is niet het einde van de wereld! Hou de sigaretten die je hebt gerookt bij om je verslaving beter te begrijpen en te leren overwinnen. Door je dagelijkse behoefte aan sigaretten op te volgen, helpt Kwit je om de manier van stoppen met roken en vapen te vinden, die het beste bij je past. 
 
Kwit zou ook inzicht geven in het gebruik van nicotinevervangers zoals kauwgom, pleisters of vapen om dit beetje bij beetje af te bouwen.  
Kwit in cijfers

  • Kwit heeft wereldwijd al 4 miljoen mensen geholpen om te stoppen met roken. 
  • In totaal werden dankzij de applicatie 1,5 miljard sigaretten niét gerookt: leg je die allemaal achter elkaar, dan kan je drie keer rond de aarde.  
  • Met Kwit heb je 5 keer meer kans om succesvol te stoppen met roken. 
  • Kwit is beschikbaar in 13 talen (waaronder Engels, Spaans, Frans en Nederlands).
  • De basisversie van de app is gratis, voor de extra functies (meer dan 150 motivatiekaarten, meer dan 100 extra doelen, ademhalingsoefeningen, dashboards en statistieken,…) in het premium abonnement betaal je 9,99 euro per maand of 59,99 euro per jaar. 

Download hier de gratis Kwit applicatie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.