Coronacrisis leidde tot minder kankerdiagnoses

Tijdens de piek van de eerste coronagolf vorig jaar werden maar half zoveel kankers vastgesteld in vergelijking met een jaar eerder. Dat zegt Sciensano op basis van cijfers van de stichting Kankerregister. Viroloog Steven Van Gucht benadrukt daarom dat het belangrijk is om bij gezondheidsklachten tijdig een arts te raadplegen.

Na de halvering van het aantal diagnoses in de maand april 2020 werd de maanden nadien een herstelbeweging ingezet. Toch werden tussen maart en september 2020 14 procent minder kankerdiagnoses vastgesteld dan een jaar eerder. "Vijfduizend kankerpatiënten zijn dus niet tijdig bij hun arts te rade gegaan. Dat komt overeen met het typisch aantal kankerdiagnoses van één maand in België", aldus Steven Van Gucht.

De viroloog benadrukt dat het uitstellen van medische zorg dan ook ernstige gevolgen kan hebben. Ondanks de opschaling van de ziekenhuizen naar fase 1B, waarbij bepaalde niet-essentiële zorg kan worden uitgesteld, roept hij mensen op om bij gezondheidsklachten niet te wachten om een arts te raadplegen. "Hoe sneller een diagnose gesteld kan worden, hoe sneller en beter mensen behandeld kunnen worden", klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.