AZ West Veurne zet escaperoom in om publiek te sensibiliseren omtrent darmkanker

Voor het ziekenhuis AZ West in Veurne staat een mobiele escaperoom in het thema van darmziekten. Die escaperoom moet mensen sensibiliseren omtrent darmkanker. Studenten van de Campus Engineering Veurne (scholengroep Talent-is) werkten voor de realisatie van het project samen met maag-darmspecialist dokter Yves-Paul Vandewynckel van AZ West. De escaperoom gaat in het najaar nog op toer in de regio.

Meer dan 30.000 mensen in België hebben een chronische darmontsteking. Bovendien wordt één op de twintig Vlamingen ooit met darmkanker geconfronteerd. Darmziekten worden echter vaak pas laattijdig ontdekt. Daar moet de escaperoom enigszins verandering in brengen.

"De deelnemers worden spelenderwijs geïnformeerd over het belang van preventie van darmziekten", zegt dokter Vandewynckel. "Het is bij mijn weten de eerste keer dat een dergelijke manier van werken toegepast wordt voor sensibilisering in de gezondheidszorg."

De mobiele escaperoom bestaat uit een opblaasbare constructie. Op tablets volgen bezoekers het verhaal van een gezin waarbij het hoofdpersonage te maken krijgt met buikklachten. Na een reeks zoekopdrachten komen de bezoekers terecht in een virtuele darm waaruit ze moeten ontsnappen. Dat gebeurt met behulp van virtualrealitybrillen.

Na AZ West verhuist de escaperoom nog naar andere plaatsen in de regio: in het najaar worden nog stops in Veurne, De Panne, Koksijde, Diksmuide, Nieuwpoort en Middelkerke aangedaan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.