Waalse metaalrecyclage blijft bedreiging voor gezondheid omwonenden

Metaalrecyclagebedrijven in het Waalse gewest blijven grote hoeveelheden kankerverwekkende stof uitstoten in hun directe omgeving, wat de gezondheid van de omwonenden in gevaar brengt. Dat blijkt uit een reportage van '#Investigation' op RTBF.

Volgens het onderzoek voldoen de metaalrecyclagebedrijven niet aan alle criteria in hun milieuvergunningen en overschrijden ze de toegestane norm soms wel 600 keer. Sommige exploitanten zijn er zelfs in geslaagd, met de goedkeuring van minister van Milieu Céline Tellier (Ecolo), om hun uitstootlimieten om te zetten in streefwaarden, wat betekent dat ze geen boetes meer krijgen als ze deze overschrijden, volgens het onderzoek.

Hoewel er de afgelopen jaren koolstoffilters zijn geïnstalleerd op de schoorstenen van de recyclagebedrijven, blijft de verwerking van het schroot lokaal grote hoeveelheden stof met pcb's, dioxines en andere schadelijke stoffen in de directe omgeving verspreiden. Volgens ULB-professor Catherine Bouland, gespecialiseerd in milieugezondheid, is de vervuiling onverenigbaar met de aanwezigheid van scholen of velden in de buurt. "We moeten omwonenden weghalen uit het gebied", stelt ze.

Minister Tellier verdedigt zich omdat ze soepelere exploitatievoorwaarden voor metaalrecyclagebedrijven heeft toegestaan. "Als je verschillende industrieën op het terrein hebt, kun je niet weten wat de bron van het stof is voor de betrokken buurtbewoner", aldus de minister.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.