VUB en UHasselt starten groot onderzoek naar pijn bij borstkankeroverlevers

Vermoeidheid en pijn zijn blijvende klachten die regelmatig voorkomen bij mensen die borstkanker overleefd hebben. Onderzoekers aan de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Hasselt zijn nu gestart met een groot onderzoek naar een nieuwe pijnbehandelingsmethode bij borstkankeroverlevers, gefinancierd door Kom op tegen Kanker.

Wanneer iemand kankervrij verklaard wordt, stopt het verhaal niet. Heel wat patiënten kampen nadien nog met pijn of hebben het mentaal moeilijk. De borstkankeroverlevers kampen dan met een gevoel van onmacht en onrecht.

"We starten een groot onderzoek naar een nieuwe behandeling waarin heel specifiek dit gevoel van onrecht wordt aangepakt. Dit werd zo nog nooit eerder gedaan in het verleden. We willen onderzoeken of deze 'gevoel van onrecht'-gefocuste behandeling fysieke en mentale klachten na de kankerbehandeling kan verminderen", legt VUB-onderzoeker Eva Roose uit.

Een eerdere studie van de VUB-onderzoeksgroep Pain in Motion toonde al aan dat het gevoel van onrecht een invloed heeft op zowel de pijnbeleving als de levenskwaliteit van borstkankeroverlevers. De behandeling die in het nieuwe onderzoek wordt opgestart, focust daarom op toelichting over de mogelijke oorzaken van de blijvende klachten. Het doel is om de patiënt een gelukkiger en kwaliteitsvoller leven te geven. 

"Wij helpen de patiënt om de focus te verleggen, van dat gevoel van onrecht naar een positievere ingesteldheid. De volgende stap is dan een persoonlijk aangepast programma dat focust op de activiteiten die de patiënt graag doet", aldus Roose.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.