Vroegtijdige behandeling van hoofd-halstumoren redt levens

Van 18 tot 24 september 2023 organiseert de Europese Vereniging voor hoofd-halskanker de ‘Make Sense’ campagne. Dan zetten het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis deze aandoening extra in de kijker door hun patiënten te informeren. “Roken, alcohol en het humaan papillomavirus (HPV) vormen de belangrijkste risicofactoren. Wil je het risico verkleinen, stop met roken en matig je alcoholgebruik. Patiënten die in een vroeg stadium de behandeling starten, hebben een grote kans om de ziekte te overwinnen", klinkt het bij de artsen. 

De ‘Make Sense’ campagne is een initiatief van de Europese hoofdhalsvereniging (European Head and Neck Society). Deze jaarlijkse campagne wil mensen meer bewust maken van de symptomen van hoofd-halskanker. Wanneer de patiënt op tijd naar een gespecialiseerd centrum gaat, is de kans op overleving hoog. 

Het aantal patiënten met de diagnose hoofd-halskanker stijgt. Hoofd- en halskanker is goed voor ongeveer vier procent van alle kankers in België. Het gaat hier dus om zeldzame aandoeningen, al is het wel de vierde meest voorkomende kanker bij mannen (na prostaat-, long- en darmkanker) en de negende meest voorkomende kanker bij vrouwen. 

Ondanks het toenemend aantal patiënten is de ziekte nog vrij onbekend. Dat zorgt ervoor dat de diagnose vaak laat gesteld wordt: 60% van de patiënten bevindt zich bij diagnose al in een vergevorderd stadium van de ziekte en 60% overlijdt binnen vijf jaar. Als de ziekte in een vroeg stadium ontdekt wordt, is de kans op overleving nog 80 tot 90%. 

De behandeling van kanker in het hoofd-halsgebied kan behoorlijk ingrijpend zijn gezien er een mogelijke impact bestaat op essentiële functies zoals ademhalen, eten, drinken en spreken. Er kunnen zichtbare gevolgen ontstaan zoals littekens in de hals of het gelaat. Hierdoor is de psychosociale impact soms groot. De behandeling van hoofd- halstumoren is daarom erg complex en vraagt een gespecialiseerde aanpak van een multidisciplinair team. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.