Vraag om nationaal sepsisplan dringt door

Aangezwengeld door een panoreportage staat de vraag om een nationaal sepsisplan weer op de agenda. Een eerdere open brief naar minister Vandenbroucke en andere sensibiliseringsmaatregelen hadden tot nu toe minder effect. Vroeger werd ook al aan de boom geschud via de Wereld Sepsis Dag.

Twee jaar geleden al weerklonk de vraag van prof. Manu Malbrain (foto) die toen op Wereld Sepsis Dag samen met onder meer professor Erika Vlieghe, professor Jean-Louis Vincent, patiënte Krista Bracke en Open vld-volksvertegenwoordiger Robby De Caluwé deelnam aan een rondetafel in Brussel met als conclusie de vraag om een nationaal sepsisplan. Resultaat was ook een open brief naar de beleidsverantwoordelijken.

Een jaar nadien volgden aanbevelingen, van een betere dataverzameling over een voorlichtingscampagne tot de opstart van een onderzoekscentrum over sepsis in België.

En nu worden dus meer dan ooit de algemene media bespeeld. Het valt te bekijken of deze actie dit keer meer in bewegng zet. Wereldwijd overlijden er per jaar naar schatting 11 miljoen mensen aan sepsis. Voor België zijn er geen duidelijke cijfers omdat ze onvoldoende worden opgevolgd. Uit cijfers blijkt wel dat 1 op de 5 patiënten sepsis niet overleeft.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Robert RUTSAERT

    23 november 2023

    Niemand die mij als ex-intensivist moet overtuigen van het belang van sepsis. Maar kan iemand mij verduidelijken wat zo een plan zou moeten inhouden? Miskennen van vroegtijdige tekens lijkt me in de eerste plaats een probleem van de opleiding te zijn.