Vlaanderen subsidieert proactieve detectie kankerclusters

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits wordt een subsidie vrijgemaakt voor de Stichting Kankerregister voor een systeem van proactieve detectie van kankerclusters. Daarnaast wordt een stap gezet naar een samenwerkingsakkoord de verwerking van de gegevens CoBRHA+, een databank die de verspreide gegevens over de zorgaanbieders bij diverse bevoegde overheden, samenbrengt. 

Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft voor de ondersteuning van zijn preventief gezondheidsbeleid nood aan informatie uit kwalitatief goede gezondheidsdatabanken. De Vlaamse Regering keurt in deze context de overeenkomst goed met de Stichting Kankerregister voor de uitvoering van een ‘Proof of Concept' om een systeem op te zetten van proactieve detectie van kankerclusters en van tijdstrends in kankerpreventie in Vlaanderen, voor de periode van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025.

Dat zal gebeuren door een fijnmazige surveillance van meerdere kankertypes, op basis van gegevens van de Stichting Kankerregister. Hiervoor wordt een subsidie van 378.000 euro voorzien.

Stap naar samenwerkingsakkoord verwerking gegevens CoBRHA+

De interbestuurlijke CoBRHA-databank (Common Base Registry For Healthcare Actors) brengt gegevens samen over de zorgaanbieders in België. De databank is sinds 2008 ontstaan vanuit de nood om de gegevens over de zorgaanbieders die erg verspreid zaten over de diverse bevoegde overheden, samen te brengen. De databank wordt gevoed en gebruikt door de diverse zorgoverheden in ons land, zoals de gemeenschappen, het Riziv en de FOD Volksgezondheid.

Momenteel evolueert CoBRHA naar een kruispuntbank die CoBRHA+ zal heten. De databank wordt operationeel beheerd door het eHealth-platform. De Vlaamse Regering keurt nu het samenwerkingsakkoord goed tussen de Federale Staat, de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie over de verwerking van gegevens rond CoBRHA+. Ze hecht tegelijk haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met dit samenwerkingsakkoord.

Over dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de Gegevensbeschermingsautoriteit, van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens, van de Vlaamse Raad WVG en daarna van de Raad van State.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.