Verzekering komt niet tussen voor geannuleerde reis na kankerdiagnose van moeder

Vanwege een kankerdiagnose in de familie moest Margot Vuegen haar vliegreis annuleren, schrijft Het Belang van Limburg. Ze had een annuleringsverzekering afgesloten. “Maar te laat”, aldus verzekeraar Europ Assistance.
Margot Vuegen uit Beringen sloot in juni vorig jaar een annuleringsverzekering af bij Europ Assistance. “Een paar weken later moesten we onze reis annuleren doordat bij mijn moeder een levensbedreigende ziekte was vastgesteld”, vertelt ze in de krant. “Vliegtickets, een huurauto en een aantal overnachtingen konden we probleemloos annuleren. Maar enkele boekingen met een totale waarde van 1.300 euro konden we niet recupereren."

"Daarvoor wilden we een beroep doen op onze annuleringsverzekering. Maar bij Europ Assistance beweren ze nu dat dit niet kan. We voelen ons echt benadeeld. We zijn al jaren klant en nooit hebben we ergens aanspraak op gemaakt. En nu we ze echt nodig hebben, willen ze niet helpen.”

Tijdlijn

Europ Assistance neemt Margots dossier erbij en stelt een tijdlijn op: “De klant boekte de reis op 9 juni. Toen was geen medisch probleem gekend. Maar op 20 juni werd de klant door zijn huisarts voor medisch onderzoek doorverwezen. Het eindresultaat hiervan is bekend. Op 23 juni onderschreef de klant dan een annuleringsverzekering. Die bevat een aantal uitsluitingen. Als de reden die aanleiding geeft tot annulering gekend is op het ogenblik dat de reis werd geboekt of het verzekeringscontract werd afgesloten, komt de verzekering niet tussen.”

Europ Assistance gaat ervan uit dat de annuleringsverzekering 'met voorkennis en uit voorzorg' is afgesloten. Zoals iemand die een brandverzekering afsluit op het ogenblik dat het kot in de fik staat. Maar Margot ontkent dat.

“Het ging om een lange rondreis met veel stops en hotels. Omdat het de eerste keer was dat we zo'n reis zouden ondernemen, hebben we Europ Assistance gevraagd of we goed verzekerd waren. Toen kregen we het advies om de verzekering af te sluiten. Dat deden we dan ook. Niet voor één reis, maar voor één jaar. We hebben echt niet 'dan maar snel' een verzekering afgesloten. Op dat ogenblik wist mijn moeder nog niet dat die kanker levensbedreigend was. Met de redenering die Europ Assistance volgt, kan je véél claims uitsluiten van dekking.”

Ombudspersoon

Europ Assistance blijf echter bij zijn beslissing. “De uitsluiting houdt geen verband met een terminale ziekte maar met het feit dat de mogelijke reden van annulering gekend was op het moment van onderschrijving van het contract. De verzekerde kan klacht indienen bij de Ombudspersoon van de Verzekeringen. Die zal als onafhankelijke partij een objectief oordeel vellen waar wij ons ook naar zullen schikken.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.