Verenigd Koninkrijk gaat wegwerp-e-sigaretten verbieden

Het Verenigd Koninkrijk zal e-sigaretten voor eenmalig gebruik verbieden. Die maatregel wordt genomen om de consumptie bij jongeren de kop in te drukken, heeft de Britse regering meegedeeld. Daarnaast komen er ook een rits maatregelen voor de traditionele e-sigaretten.

Zo zal het aanbod aan smaken worden ingeperkt en moeten producenten de verpakkingen ook soberder maken. E-sigaretten mogen voorts enkel nog te koop worden aangeboden uit het zicht van minderjarigen.

De toename van het gebruik van e-sigaretten bij minderjarigen is volgens premier Rishi Sunak een van de meest zorgwekkende trends. "Daarom moeten we handelen vooraleer het endemisch wordt."

Elke week worden naar schatting vijf miljoen e-sigaretten voor eenmalig gebruik weggegooid. Ongeveer een op de tien Britten tussen 11 en 15 jaar gebruikt e-sigaretten.

Het Britse parlement moet wel nog het licht op groen zetten. Als alles volgens plan verloopt, zou het verbod begin volgend jaar van kracht moeten worden.

Sunak kondigde eerder al scherpe antitabakswetgeving aan. Zo zullen jongeren die dit jaar 15 jaar worden nooit in hun leven legaal een sigaret kunnen aankopen. Sunak wil de minimumleeftijd namelijk elk jaar optrekken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    30 januari 2024

    Het leven heeft totaal geen zin zonder €-sigaret !