Veertig procent kankers is te voorkomen door preventief risicofactoren weg te nemen

Zeker veertig procent van alle kankers zijn te voorkomen door preventief een aantal risicofactoren weg te nemen. Het gaat onder meer over het beperken van roken, alcohol en overgewicht en een gebrek aan lichaamsbeweging. Dat meldt Stichting tegen Kanker.

Het aantal kankers blijft stijgen in België: er zijn jaarlijks zo'n 28.000 gevallen. Volgens Stichting tegen Kanker is er voldoende bewijs dat preventie een wezenlijk verschil kan maken. Bij primaire preventie onderzoeken wetenschappers hoe de risicofactoren kunnen worden aangepakt. Het gaat hier over roken, alcohol, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging, onevenwichtige voeding en blootstelling aan uv-stralen. Bij secundaire preventie wordt onderzocht hoe de bestaande screening kan worden verbeterd of hoe nieuwe vormen van screening kunnen worden ontwikkeld voor mensen die een bijzonder risico lopen (zoals screening op longkanker bij rokers). 

Stichting tegen Kanker besliste om onderzoeksprojecten naar preventie nog meer financieel te ondersteunen. In oktober 2021 lanceerde zij een eerste projectoproep en de resultaten zijn nu bekend.

Uit de 16 projecten die werden ingediend, selecteerde een nationale jury van onafhankelijke deskundigen 7 onderzoeksprojecten. Voor die projecten trekt Stichting tegen Kanker 1.737.152 euro uit. Deze projecten moeten binnen één à twee jaar worden gerealiseerd. Twee projecten zijn gericht op primaire preventie, de andere vijf op secundaire preventie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.