Vandenbroucke stelt expertengroep aan over sepsis

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke gaat een werkgroep van experten aanstellen over sepsis. Dat zei de Vooruit-minister donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer. De groep, geleid door prof. Erika Vlieghe, moet binnen vier tot zes maanden een rapport afleveren en mondt mogelijk uit in een sepsisplan.

Sepsis is momenteel volop in de aandacht door een Pano-reportage die de VRT erover uitzond. De aandoening, ook wel bekend als 'bloedvergiftiging', eist jaarlijks duizenden doden in ons land en is bij het grote publiek niet zeer bekend. Het gaat om een extreme reactie van het lichaam na een infectie, zoals een longontsteking of een geïnfecteerde wonde, soms met zware gevolgen, zoals amputaties en zelfs de dood. Onder meer patiënten, spoedartsen en intensivisten rie pen eerder al op tot een nationaal actieplan tegen sepsis.

Minister Vandebroucke kreeg naar aanleiding van de reportage donderdag in de Kamer vragen over de aanpak in ons land van Robby Decaluwé (Open VLD), Nathalie Muylle (CD&V) en Kathleen Depoorter (N-VA). Die drongen allen aan op een nationaal actieplan, zoals dat bestaat in verschillende andere Europa. Decaluwé en Muylle dienden daarover in 2021 al een resolutie in. 

De Vooruit-minister erkende donderdag dat er bij het grote publiek, maar ook in de zorg, nog te weinig bewustzijn is over sepsis, dat hij een "gruwelijke killer"  noemde. "De vraag is dus hoe we de knowhow daarrond kunnen versterken", aldus Vandenbroucke. 

"Mijn experten zeggen verschillende zaken. Ik wil de vragen waarmee ik zelf zit, voorleggen aan experten. Ik heb daarom gevraagd aan professor Erika Vlieghe om een expertenwerkgroep samen te stellen, te leiden en mij binnen een periode van vier tot zes maanden volledig advies te geven", zei minister Vandenbroucke. Die hoopt binnen een vier tot zes maanden wetenschappelijk rapport hebben over de aanpak van sepsis "en zeg maar de basis voor een volledig sepsisplan". 

Vandenbroucke voegde daaraan toe dat er al verschillende beleidsinitiatieven zijn om infecties te vermijden en herkennen in ziekenhuizen en wees op de maatregelen die hij neemt om resistentie tegen antibiotica aan te pakken. De minister wil ook nagaan of ziekenhuizen financieel aangemoedigd kunnen worden om de zorgkwaliteit wat betreft bloedstroominfecties in hun ziekenhuis te verbeteren.

CD&V-parlementslid Nathalie Muylle, die in 2021 samen met Decaluwé al een resolutie indiende voor een nationaal sepsisplan, reageerde donderdag deels ontgoocheld. "We hebben drie jaar geleden in het parlement al adviezen gevraagd van heel veel instanties. Een Pano-reportage zet u nu aan tot meer actie. En dat terwijl wij hier in een parlement, met een resolutie, met hoorzittingen, met goed parlementair werk het verschil niet kunnen maken. Dat vind ik heel jammer. (...) Het voelt voor mij aan als schuldig verzuim."

> Vraag om nationaal sepsisplan dringt door

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.