Vandenbroucke reikt radiotherapeuten hand maar blijft op standpunt

Een tijdje geleden trokken de radiotherapeuten met een brief aan minister Vandenbroucke, namens de verenigingen BeSTRO/BARO aan de alarmbel. Ze betwistten er de aanrijtijden en de netwerkstructuur die de minister wou opleggen. De minister reikt hen nu de hand en zou met hen willen overleggen, al lijkt hij geen duimbreed te willen toegeven.

"We hebben een antwoord gekregen van de minister", aldus prof. dr. Piet Dirix (Iridium netwerk). "De minister zegt begrip te hebben voor onze punten, maar eigenlijk veegt hij ze van tafel. Hij reikt wel de hand en we zullen eens met hem proberen te gaan praten, liefst ook met Johan Kips erbij. Bedoeling is toch om op zijn minst enkele radiotherapie-indicaties supraregionaal in plaats van locoregionaal te maken."

Volgens de radiotherapeuten zijn er nog te veel kleine radiotherapiediensten verlieslatend  – tot daaraan toe – maar ook qua kwaliteit kunnen ze onmogelijk goed functioneren. "Het probleem doet zich vooral voor in Brussel en Wallonië. De knoop doorhakken lijkt dan ook eerder een kwestie van politieke moed", meent dr. Dirix.

Hij begrijpt wel dat  deze minister meer dan de vorige inzet op betaalbaarheid en bereikbaarheid van zorg. "Voor ons netwerk en voor het Limburgs oncologisch centrum is het evenwel een gemiste kans. Voorlopig heeft elk netwerk hier een radiotherapiesite, het maakt het moeilijk om verder te rationaliseren."

Piet Dirix ziet alleszins veel toekomstmuziek voor de radiotherapie in de nieuwe veelbelovende flashtherapie. Ze is een stuk goedkoper en zou gezonde weefsels veel beter sparen, twee sterke pluspunten. Goedkoper is ze omdat deze therapie sneller wordt toegediend dan de klassieke en de patiënt dus sneller van tafel is, wat maakt dat je meer patiënten per dag kunt behandelen. En ze spaart ook meer gezonde weefsels omdat ze preciezer is."

De exacte kostprijs van een klinisch toestel voor flashtherapie is niet bekend omdat de toestellen nog niet echt op de markt zijn. Veel zal afhangen van de prijssetting van de firma’s. Maar de therapie is dus zowel economisch als qua levenskwaliteit efficiënter. 

België, Europa, wereld

Twee centra in België doen momenteel onderzoek naar flashtherapie, aldus Piet Dirix: "Het eerste is het Bordet-ziekenhuis. Dat bouwde onlangs een intraoperatief toestel om tot een flashtoestel. Het is ook gestart met preklinische experimenten op cellijnen en muizen."

"Wijzelf kochten ongeveer twee jaar geleden een toestel aan en we experimenteren er al zowat anderhalf jaar mee, voorlopig alleen ook op cellijnen en muizen."

De stap naar onderzoek op de mens moet nog volop gezet worden, al zijn er in de VS al enkele mensen met ver uitgezaaide kanker met de flashtherapie bestraald. "Op het eerste gezicht leek het veilig en zeker niet minder doeltreffend als de klassieke bestraling. Maar op zich is dat uiteraard een te mager bewijs voor verbetering."

Andere Europese centra die al ver staan, zijn dat van Lausanne en het centrum Marie Curie in Parijs. Italië kent enkele kleinere centra. "Je hebt alleszins een kritische massa nodig om dit soort onderzoek rendabel te maken. Net zoals de protontherapie zal de flashtherapie dan waarschijnlijk meer en meer uitbreiding vinden."

Hulplijn Portugal

Net als in vele andere diensten worstelt de sector van de radiotherapie met een tekort aan verpleging en opgeleide technologen voor de radiotherapietoestellen. "We halen mensen uit Portugal waar de opleiding tot radiotherapietechnoloog uitstekend is. Alleen ijveren we ervoor dat die opleiding ook bij ons erkend wordt. Voorlopig moeten deze mensen eerst enkele jaren tegen een veel lager loon werken."

"IFIC (Instituut voor Functieclassificatie) heeft het ook niet veel eenvoudiger gemaakt, is mijn gevoel. Zo vallen dosimetristen in nog een heel andere schaal."

Stof genoeg alleszins voor een onderhoud met de minister. 

> Eindelijk: afbakening loco- en supraregionale netwerken

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.