Vandenbroucke maakt e-sigaret minder aantrekkelijk

Er komen strengere regels om in ons land elektronische sigaretten op de markt te brengen. Gedaan met enthousiasmerende omschrijvingen van de aroma's of met lichtjes om de e-sigaret op te vrolijken. Dat staat in een koninklijk besluit van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). "We moeten er alles aan doen om mensen te ontraden om te beginnen met roken", motiveert hij de verstrengingen.

Er is nog maar weinig geweten over de gevolgen van langdurig en structureel gebruik. Toch wordt vapen veel minder schadelijk ingeschat dan een gewone sigaret. E-sigaretten zijn vandaag dan ook een belangrijke schakel voor mensen die proberen te stoppen met roken. Anderzijds kunnen e-sigaretten voor tieners en jongeren net een opstap naar roken zijn, beseft minister Vandenbroucke. De smaak en de aantrekkelijke accessoires zijn immers toegankelijker dan die van tabak. 

Daarom zal een invoerder die e-sigaretten op de Belgische markt wil brengen, zich voortaan aan strikte voorwaarden moeten houden. Er komt dus een verbod om lichtjes aan te brengen om de e-sigaret op te vrolijken of enthousiasmerende omschrijvingen te gebruiken voor aroma's die e-sigaretten bevatten. Op de verpakking moet ook een onuitwisbare gezondheidswaarschuwing komen in de drie landstalen. Ook de bijsluiter in de verpakking zal in de toekomst in drie talen moeten. 

Het KB geeft de minister ook de mogelijkheid te werken met een positieve dan wel negatieve lijst van stoffen die toegelaten of verboden zijn. Momenteel kunnen meer dan 1.800 stoffen gebruikt worden in de vloeistoffen waarvan de schadelijkheid onvoldoende gekend is. Op basis van nieuwe inzichten omtrent de schadelijkheid van de betrokken stoffen, kan de minister dan beslissen.

Het KB legt ook regels vast omtrent het kennisgevingsdossier om op de Belgische markt de producten te mogen aanbieden. Voldoet de importeur niet aan de voorwaarden, dan kan hij de Belgische markt niet op. Een keer op de markt kan de gezondheidsinspectie - op basis van datzelfde 'kennisgevingsdossier' - veel beter controleren.

Het koninklijk besluit wordt binnenkort gepubliceerd. Het treedt zes maanden na bekendmaking in het Staatsblad in werking, behalve voor de kleinhandelaar die nog eens extra zes maanden krijgt als overgangsperiode en om zijn stock te kunnen verkopen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    14 december 2022

    Vapen is per tank heel gezond en het geeft je een zeker cachet : de schoorstenen van de Ciments d’ Obourg verbleken in het niets bij hun keelgat !