UZA opent kamers voor radioactieve straling die tumoren aanvalt

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen heeft twee kamers geopend voor therapie met zogeheten radionucliden. Patiënten zullen er behandeld worden met 'Peptide Receptor Radionuclide Therapie' (PRRT), een medicijn met radioactieve straling dat neuro-endocriene tumoren gericht aanvalt.

Neuro-endocriene tumoren zijn zeldzame tumoren die hun oorsprong vinden in neuro-endocriene cellen, die dan weer aanwezig zijn in verschillendel weefsels in ons lichaam. "Wij zijn een Europees Referentiecentrum voor zeldzame kankers bij volwassenen", stelt het UZA. "De twee nieuw ingerichte kamers houden de radioactieve straling tegen."

Tijdens een PRRT-behandeling krijgen patiënten een geneesmiddel ingespoten dat een radioactief eiwit bevat. Dat eiwit komt via het bloed tot bij de tumor en bestraalt de tumor lokaal. "We starten met patiënten met tumoren waarbij de tumorhaarden blijven groeien onder de klassieke therapie", legt oncoloog Timon Vandamme uit.

Patiënten die in aanmerking komen voor de therapie krijgen vier inspuitingen met telkens een tussenperiode van twee maanden. Met de PRRT-therapie zegt UZA de ziekte bij tachtig procent van de patiënten weer onder controle te krijgen zonder veel bijwerkingen.

Omdat de behandeling met radioactiviteit werkt, moeten de patiënten na de behandeling wel in isolatie blijven. Daarvoor moest het UZA kamers inrichten met muren van lood en een speciaal toilet. Het radioactief medicijn wordt via de nieren afgebroken. Urine is na de behandeling dus radioactief. Dankzij de speciale toiletten wordt er geen radioactiviteit geloosd in de riolering.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.