UZ Gent trekt patiënten met kunst door kankerbehandeling

In het universitair ziekenhuis van Gent loopt vandaag, op de Dag tegen Kanker, een opvallende tentoonstelling met vlaggen, gemaakt door patiënten die een kankerbehandeling doormaken. "Vlaggen voor Mijlpalen" toont zo de strijd van de mens achter de patiënt en elke mijlpaal in het herstelproces. "Creativiteit is belangrijk voor het genezingsproces", zegt hematoloog Tessa Kerre.

Acht patiënten hebben een vlag gepersonaliseerd met opschriften, naaisels en kleurige elementen. Vaak met verwijzingen naar hun persoonlijke situatie, passies of data uit het genezingsproces.

"Tijdens mijn verblijf ging ik van mijlpaal naar mijlpaal", zegt deelneemster Lissandra Acosta. "Het moment waarop je bezoek kan krijgen, de match met een stamceldonor, de deur van de isolatiekamer openen, voor het eerst tot het einde van de gang stappen, het ziekenhuis verlaten..."

Curator Astrid David, die in 2012 zelf stamceltherapie heeft ondergaan, legt uit wat de creatieve bezigheid voor een patiënt kan betekenen. "Ik denk dat kunst verschillende kwaliteiten heeft. Creativiteit helpt om opnieuw vorm te geven aan je leven en hersteltraject. Het scherpt echt wel verschillende zintuiglijke maar ook cognitieve vaardigheden aan." Los daarvan geven de vlaggen ook kleur aan de anders klinische omgeving van het ziekenhuis. "Ze zijn een symbool van kracht en hoop voor mensen die strijden tegen kanker."

Het project is gesteund door het Fonds Delphine van Saksen-Coburg.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.