Twee positieve veranderingen sinds start Stopdarmkanker

In De Morgen maakt dokter Luc Colemont de balans op van zijn bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker (Stopdarmkanker) dat in oktober van dit jaar tien jaar zal lopen. Hij stelt twee essentiële en positieve veranderingen vast.

Ten eerste zijn er zijn ongeveer dertig procent minder darmkankers dan voor 2013.

Ten tweede bevindt zich ongeveer 85 procent van de opgespoorde darmkankers in een vroege fase, waarbij er geen nabehandeling nodig is. "Tien jaar geleden was dat de helft."

Twee positieve evoluties dus, maar de gastro-enteroloog is ambitieus en mikt nog hoger, laat hij noteren. "Het kan nog beter. 52,5% van de doelgroep stuurde in 2021 de test weer op in Vlaanderen, in Nederland is dat ruim 70%. Daar zit dus nog rek op. Bovendien krijgen we vaak berichten van 74-plussers. Ook zij vallen buiten de screening, en moeten naar de huisarts of een zelftest gaan kopen bij de apotheek. Terwijl één op de drie darmkankers bij hen ontdekt wordt. Tellen zij dan niet meer mee?"

Intussen werd ook bekend dat onderzoekers van het Data Science Institute van UHasselt werken aan een dashboard waarin ze alle bestaande data rond darmkanker zullen verzamelen. Zo willen ze  de bevolking nog beter informeren over deze kanker. Het platform wordt ontwikkeld met de steun van het Limburgs Kankerfonds en Stop Darmkanker, die hiervoor een leerstoel oprichtten binnen het Universiteitsfonds UHasselt. Op 15 maart, tijdens de internationale maand tegen darmkanker, werd de leerstoel officieel ingehuldigd.

> Nieuwe leestoel aan UHasselt werkt aan darmkankerdashboard

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.