Think Pink kritisch over late beslissing Maggie De Block

Borstkankerorganisatie Think Pink reageert kritisch op de volgens haar late goedkeuring van minister Maggie De Block voor de terugbetaling van een moleculaire test voor borstkanker. De organisatie vraagt hier al twee jaar om en hoewel ze zegt blij te zijn met deze volgende stap, reageert ze vooral gefrustreerd. De goedkeuring van de minister is namelijk nog niet de finale stap in het proces van de erkenning van deze test. "Het is geen kwestie van geld, het zijn gewoon te veel procedures", zegt Jürgen Vanpraet van Think Pink.

Zo'n moleculaire test, zoals Mammaprint, wijst uit hoe hoog het risico op herval is bij borstkanker. Het kan vermijden dat iemand onnodig een ingrijpende chemotherapie moet ondergaan.

"Ik heb eind 2018 het Riziv de opdracht gegeven om terugbetaling te regelen voor MammaPrint", zegt Maggie De Block (Open Vld) donderdag aan het Nieuwsblad.

Dat is goed nieuws, maar Think Pink vindt dat de procedures nog steeds te lang aanslepen. "We begrijpen dat er een aantal analyses gedaan moeten worden, maar we zijn intussen twee jaar verder", zegt Vanpraet. "De artsen en ziekenhuizen zijn er klaar voor. De kennis is er. Het is dan ook zeer frustrerend voor de patiënten om hier zo lang op te moeten wachten."

Een moleculaire test kost volgens Think Pink slechts 3.000 euro terwijl chemotherapie tot meer dan 20.000 kan kosten voor de staat.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.