Tabaksgebruik wereldwijd geleidelijk gedaald

Het aantal volwassenen wereldwijd dat tabak gebruikt, is de afgelopen jaren gestaag gedaald. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ze waarschuwt wel dat de industrie de strijd niet opgeeft en de dalende trend alsnog wil omkeren.

In 2022, de recentste cijfers, gebruikte ongeveer een op de vijf volwassenen tabaksproducten. Wereldwijd komt dat overeen met 1,25 miljard gebruikers. Rond de eeuwwisseling gebruikte nog een op de drie volwassen personen tabak, aldus de WHO. 

Op dit moment kent de Zuidoost-Aziatische regio van de WHO met 26,5 procent het hoogste percentage van de bevolking dat tabak gebruikt, gevolgd door Europa met 25,3 procent. Opvallend: het tabaksgebruik onder vrouwen in de Europese regio van de WHO is meer dan twee keer zo hoog als het wereldwijde gemiddelde en daalt veel langzamer dan in alle andere regio's.

Ons land doet het iets minder goed dan het mondiale gemiddelde, maar klokt met één roker per vier volwassenen af op het Europees gemiddelde. De WHO gaat er verder van uit dat het tabaksgebruik in België tussen 2010 en 2025 met zowat 9,2 procent gedaald zal zijn. Daarmee scoort ons land wel slechter dan onze buurlanden. 

Uit het rapport blijkt verder dat 150 landen erin geslaagd zijn om het tabaksgebruik terug te dringen. In de landen Congo, Egypte, Indonesië, Jordanië, Oman en Moldavië gaat het gebruik er echter nog op vooruit. Volgens de WHO zullen er slechts 56 landen tegen 2030 in slagen een reductie van 30 procent tegenover 2010 te behalen. De WHO waarschuwt verder dat het aantal rookgerelateerde sterfgevallen de komende jaren waarschijnlijk hoog zal blijven.

"Er is de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt op het vlak van tabaksontmoediging, maar er is geen tijd voor zelfgenoegzaamheid. Ik ben verbijsterd over hoe diep de tabaksindustrie gaat om winst te maken ten koste van talloze levens. We zien dat op het moment dat een regering denkt dat ze de strijd tegen tabak gewonnen heeft, de tabaksindustrie de gelegenheid aangrijpt om het gezondheidsbeleid te manipuleren en hun dodelijke producten te verkopen", aldus Rüdiger Krech, WHO-directeur voor gezondheidspromotie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.