Solidaris pleit voor striktere regelgeving om kwaliteit borstkankerzorg te garanderen

Dat 25 procent van de Belgische borstkankerpatiënten geen kwaliteitsvolle zorg krijgt en daardoor een hoger sterfterisico loopt, is betreurenswaardig. Dat zegt het socialistische ziekenfonds Solidaris, dat "met verbijstering" kennisnam van de resultaten van een recente KCE-studie rond borstkankerzorg en borstklinieken. Uit die studie blijkt dat patiënten die behandeld worden in een borstkankercentrum zonder erkenning 30 procent meer kans hebben om te overlijden dan patiënten in een borstkliniek.

Dat bovendien een op de drie centra niet aan de minimumnormen voor een erkenning voldoet, noemt het ziekenfonds "onrustwekkend". "Waar velen de kwaliteit van onze zorg roemen, nemen sommige ziekenhuizen een loopje met deze ambitie. Dat dit een levensbedreig end karakter aanneemt, is onduldbaar", reageert algemeen secretaris Paul Callewaert. 

Volgens Callewaert moet de regelgeving strikter om de kwaliteit van de zorg voor elke patiënt te waarborgen. "De basisverantwoordelijkheid voor de behandeling van borstkankerpatiënten in niet-erkende ziekenhuiscampussen ligt in de eerste plaats bij de verantwoordelijken en behandelende artsen van het ziekenhuis zelf. Wanneer de overlevingskans van de patiënt onvoldoende motiveert om de te verwachte discipline af te dwingen kan je niet anders dan deze discipline op te leggen", klinkt het.

Het ziekenfonds vraagt om de geviseerde specifieke borstkankerbehandelingen enkel toe te laten en te vergoeden in erkende centra die aan de wettelijke criteria voldoen en voldoende volume en expertise hebben. Zelf zal Solidaris naar eigen zeggen via een gerichte campagne en een toewijzingstool haar leden de weg wijzen naar de erkende centra. De regionale overheden moeten op hun beurt hun verantwoordelijkheid opnemen bij het toekennen van erkenningen, deze erkenningsnormen vervolgens ook systematisch opvolgen en waar nodig schorsen of intrekken, aldus nog het ziekenfonds.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.