Roken veroorzaakt niet alleen longkanker, waarschuwt Stichting tegen Kanker

In totaal hebben zeker twintig vormen van kanker een link met roken. Daarvoor waarschuwt Stichting tegen Kanker naar aanleiding van de Werelddag zonder tabak, die op 31 mei plaatsvindt.

Wie denkt aan roken en kanker, denkt meestal spontaan aan longkanker. Terecht, want longkanker wordt in 80 procent van de gevallen veroorzaakt door roken. Ook passief roken verhoogt de kans op deze dodelijke vorm van kanker. Minder dan 30 procent van de mensen met longkanker geneest hiervan.

Naast longkanker zijn er nog andere vormen van kanker die veroorzaakt worden door roken. Mondkanker komt twee tot vier keer zo veel voor bij mensen die roken dan bij mensen die niet roken. Rokers hebben ook dubbel zoveel kans op alvleesklierkanker dan niet-rokers.

In totaal hebben zeker twintig vormen van kanker een link met roken. Wereldwijd is tabak de oorzaak van een kwart van de kankerdoden, schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in haar rapport over kanker.

Volgens een enquête uit 2019 van Stichting tegen Kanker rookt net geen vierde van de Belgen regelmatig. Achttien procent van de Belgen zou dagelijks roken. "Zij riskeren 8 jaar van hun leven te verliezen en ook vele jaren in slechte gezondheid te leven met een verminderde levenskwaliteit", verklaart Veronique Le Ray, medisch directeur en woordvoerder van Stichting tegen Kanker.

Wie wil stoppen met roken, kan terecht op de website van Tabakstop voor nuttige tips en extra informatie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.