Rode Kruis-Vlaanderen opent donorcentra vaker voor plasmadonaties

De donorcentra van Rode Kruis-Vlaanderen zullen de komende weken en maanden vaker open zijn voor mensen die plasma willen doneren. De organisatie wil op die manier haar doel van 5 procent bijkomende plasmadonaties voor dit jaar bereiken én ook inspelen op enkele vakanties en feestdagen wanneer het aantal donaties traditioneel altijd daalt.

Rode Kruis-Vlaanderen maakt woensdag 84 extra openingsmomenten voor plasmadonoren in haar donorcentra bekend. "Met de vakantieperiodes in aantocht zoals de paasvakantie, het Hemelvaartweekend, het Pinksterweekend en dan de zomervakantie - typisch periodes waarin mensen minder doneren - én de inspanning van Rode Kruis-Vlaanderen om op jaarbasis vijf procent meer plasma in te zamelen, is het zaak om iedereen voldoende mogelijkheden te bieden om afspraken te maken", zegt woordvoerder Jan Poté. "Rode Kruis-Vlaanderen zet daarom alle zeilen bij en plant extra openingsmomenten in, vooral op vrijdagen en zaterdagen, want elke donatie telt."

De veertien donorcentra in Aalst, Beringen, Brugge, Brussel, Edegem, Geel, Genk, Gent, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Roeselare, Sint Niklaas en Turnhout krijgen naast hun normale openingsuren 84 extra donormomenten. Alle bijkomende donatiemomenten zijn terug te vinden op de website van Rode Kruis-Vlaanderen.

Plasma is een bloedvloeistof die de bloedcellen in het lichaam vervoert. Een deel van het ingezamelde plasma wordt aan ziekenhuizen geleverd voor mensen in acute soms levensbedreigende situaties, zoals bij massaal bloedverlies, brandwonden of stollingsstoornissen.

"Zowel reguliere als nieuwe donoren zijn bijzonder welkom in één van onze donorcentra", zegt Poté. Een afspraak maken kan via rodekruis.be/donorportaal of telefonisch via het gratis nummer 0800 777 00.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.