Regering versterkt "recht om vergeten te worden" voor borstkankerpatiënten

Vrouwen en mannen die borstkanker hebben gehad, moeten binnenkort lagere premies betalen voor bepaalde verzekering door de versterking van het "recht om vergeten te worden" voor mensen die een zware ziekte hebben gehad. Zo blijkt uit verklaringen dinsdag van minister van Volksgezondheid Frank Vandebroucke (VRT) en minister van Werk Pierre Yves Dermagne (Matin Première, RTBF).

De nieuwe regeling zou gelden voor jaarlijks ongeveer 5.000 vrouwen en mannen die geconfronteerd worden met borstkanker. 

Voor wie geconfronteerd wordt met borstkanker in situ, wanneer de tumor zich beperkt tot het weefsel waar hij is ontstaan, verdwijnt de wachttijd volledig. Voor mensen die worden geconfronteerd met borstkanker die naar andere weefsels is uitgezaaid, maar nog klein is of in een vroeg stadium is vastgesteld, wordt de wachttijd teruggebracht naar 1 jaar. Voor de groep die de diagnose voor haar 21 jaar heeft gekregen, gebeurt een aanpassing naar maximaal 5 jaar, terwijl dit voor de andere rechthebbenden tot 8 jaar kan gaan. De verkorting van de wachttijden komt er na een rapport van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) en na advies van het Opvolgingsbureau.

Volgens minister Dermagne zal de regering de komende dagen of weken een beslissing nemen. Minister Vandenbroucke rekent erop dat de nieuwe regeling binnen de twee maanden in het Belgisch Staatsblad verschijnt.

"Mensen die de diagnose kanker krijgen, gaan door een zware periode mentaal en fysiek. Ze krijgen de diagnose, vervolgens ondergaan ze een zware behandeling en tot slot worden ze vaak ook nog eens gestraft via hun verzekeraar. Het is extra pijnlijk dat wanneer je genezen bent, je achtervolgd blijft worden door een ziekte die een zware impact had op je leven en dat van je gezin", zegt Vandenbroucke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.