Recht om vergeten te worden breidt uit en gaat sneller in

Het zogenaamde recht om vergeten te worden dat vandaag al bestaat voor de schuldsaldoverzekering voor wie ooit aan een ernstige ziekte heeft geleden, breidt uit naar de verzekering gewaarborgd inkomen. De plenaire vergadering van de Kamer heeft daarvoor donderdagnacht unaniem het licht op groen gezet.

Een verzekering gewaarborgd inkomen vergoedt het inkomensverlies ten gevolge van arbeidsongeschiktheid. Mensen met een chronische aandoening of ex-kankerpatiënten ondervinden nu moeite om zo'n verzekering af te sluiten, of moeten een hoge bijpremie betalen.

Met het wetsvoorstel van de meerderheid dat mee ondertekend werd door oppositiepartij N-VA en dat donderdag groen licht kreeg in de plenaire vergadering van de Kamer, breidt het zogenaamde recht om vergeten te worden uit naar de verzekering gewaarborgd inkomen. Daardoor mag de verzekeraar bij de risicobeoordeling geen rekening meer houden met medische aandoeningen waarvoor de behandeling succesvol is beëindigd, en met een aantal chronische aandoeningen die onder controle zijn.

Het recht om vergeten te worden bestaat sinds 2019 al voor het afsluiten van een schuldsaldoverzekering. Voor bepaalde aandoeningen geldt dat recht vanaf tien jaar na het einde van de behandeling, voor andere vanaf vijf of één jaar. Het recht om vergeten te worden bij het afsluiten van een schuldsaldoverzekering is ook van toepassing op chronische ziektes als hiv, hepatitis C en mucoviscidose. 

Het liberale voorstel is op dezelfde leest geschoeid. Bij verzekeringskoepel Assuralia is al sinds februari een gedragscode van kracht waardoor de aangesloten verzekeraars geen rekening meer mogen houden met een kankerdiagnose wanneer iemand een verzekering gewaarborgd inkomen wil afsluiten. Het voorstel zou die code dus verankeren in de wet.

Daarnaast komt er een aanpassing van de termijnen. Daarover werd een jaar geleden al een resolutie van CD&V goedgekeurd en die inkorting wordt nu definitief via een voorstel van de socialisten. Zo wordt de termijn verkort van 10 naar 5 jaar. Dat gaat al vanaf 1 januari 2023 in voor mensen die hun kankerdiagnose kregen toen ze jonger waren dan 21 jaar. Voor latere gevallen zal de termijn eerst worden ingekort tot 8 jaar. Vanaf 2025 telt ook voor hen de periode van vijf jaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.