Radiologe Sofie De Vuysere: kankerpatiënte en yogi

Radiologe Sofie De Vuysere (Imeldaziekenhuis) organiseert een Start-to-yoga voor mensen met én na kanker. Toen ze 33 was kreeg Sofie borstkanker. Bijna 20 jaar later bracht een relatief kleine reconstructie-ingreep haar uit evenwicht. Nu organiseert ze een lessenreeks waarin ze haar eigen ervaring als kankerpatiënte en als yogi deelt.

De relatief kleine reconstructie-ingreep leidde tot een moeilijke periode waarin haar herstel lichamelijk en mentaal moeizaam ging. Ze ontdekte hoe yoga haar de rust en mentale kracht gaf om er terug bovenop te komen. Nu wil ze haar ervaring, als ex-patiënte en yoga teacher, delen met mensen met én na kanker.

Dichterbij jezelf komen, meer stabiliteit vinden in jezelf tijdens of na een moeilijke periode en leren loslaten. Dat zijn de doelen van de Start-to-yoga-lessenreeks, een reeks van 5 yogalessen - van telkens één uur - waarin Sofie lotgenoten wil ondersteunen.

Sofie De Vuysere is arts medische beeldvorming/radiologe, voornamelijk gespecialiseerd in de beeldvorming van kanker, in het Imeldaziekenhuis te Bonheiden. Ze werd zelf borstkankerpatiënte op haar 33ste, wat maakt dat ze meer dan wie ook weet wat kanker zowel fysiek als mentaal met je doet. “19 jaar geleden stelde ik bij mezelf borstkanker vast. Ik wist wat het was en wat me te wachten stond. Ik kom immers dagelijks in contact met kankerpatiënten op onze dienst Medische beeldvorming. Met een bang hartje ben ik de strijd aangegaan. En ik stelde me heel wat vragen. Haal ik de 50 jaar wel? Ga ik mijn kinderen kunnen grootbrengen?”

Mentaal breekpunt

Toen ze 50 werd, gaf ze een groot feest: het was gelukt, ze kon haar 50ste verjaardag vieren en haar kinderen waren nu volwassen en zelfstandig. Kort na deze feestelijke gebeurtenis bracht een reconstructie-ingreep Sofie De Vuysere uit evenwicht. “Plots brak er iets. Ik die mij al zovele jaren sterk had gehouden en steeds was blijven vechten, kon ineens niet meer. Mijn fysieke herstel na de ingreep verliep niet zoals het moest, mentaal werd het plots te veel.” licht Sofie toe.  

Kort voor de ingreep was Sofie De Vuysere gestart met yoga als ontspanning. Ze begon zich er meer in te verdiepen en ervaarde de meerwaarde van yoga in haar herstel. “Ik ontdekte dat yoga me hielp om mentaal tot rust te komen en dat het technieken aanreikte om - als het wat moeilijker was - sterker in mezelf te staan."

Vangnet

Ze besloot om haar ervaring ook te delen, en volgde een ‘yoga teacher training’. Deze opleiding gaf haar meer inzicht in de filosofie achter yoga. “De opleiding inspireerde me om vanuit mijn eigen ervaring met kanker, lotgenoten te helpen. Ikzelf heb ervaren dat er tijdens je behandeling een veel groter vangnet is dan erna. Eens alle behandelingen voorbij zijn, wordt de medische opvolging ook traag afgebouwd, en moet je zelfstandig verder. Yoga helpt je om in die periode rust en evenwicht te vinden in jezelf. De Start-to-yoga richt zich dus zowel tot mensen met als mensen na kanker, ook als de behandeling al jaren geleden gebeurde.”

Met deze reeks yogasessies wil Sofie mensen helpen meer stabiliteit te vinden in zichzelf en hen methodes aan te leren om terug een evenwicht te vinden wanneer het emotioneel even te veel wordt. Daarnaast hoopt ze ook dat de yogalessen ervoor zorgen dat er een band ontstaat tussen de deelnemers, zodat ze zich ook door elkaar gesteund voelen.

Vandaag eindigt de eerste lessenreeks, een erg positieve ervaring voor zowel de 28 deelnemers als Sofie.

“Mensen geven aan dat ze het fijn vinden dat ik dit apart voor hen organiseer, omdat de drempel naar yoga in een gezonde groep mensen hoog ligt. Dat er in deze lessen rekening gehouden wordt met hun "instap"niveau, met hun mogelijke pijn en stramheid in schouders of oksels. En dat ze makkelijker eens hun tranen kunnen laten komen tijdens de les, omdat iedereen hen begrijpt …” geeft Sofie De Vuysere aan.

“Ook ik ben ontzettend blij dat ik deze lessenreeks ben gestart, ik zie de deelnemers ook veranderen, meer open worden - ook naar mij toe. Dat we allemaal kanker hebben gehad zorgt voor een bijzondere verbondenheid: tussen de deelnemers onderling maar ook tussen hen en met mij”.

Praktische informatie:

De Start-to-yoga bestaat uit een reeks van vijf lessen. Telkens ligt de focus op een ander thema. Elke sessie duurt ongeveer een uur en vindt plaats op maandagen, in de namiddag in The Yoga Bar te Haacht en ‘s avonds in het Imeldaziekenhuis.
Na elke les wordt er bij een tasje thee nog even nagepraat.   

Data:

14/11: Sta in je kracht
21/11: Vind balans en focus
28/11: Verander – transformeer jezelf
5/12: Open je hart
12/12: Yoga flow voor dankbaarheid
Om 14u30 in de studio van The Yoga Bar (Rijmenamsesteenweg 238, Haacht)
Om 19u in het Imeldaziekenhuis te Bonheiden (Imeldalaan 9, Bonheiden)

Inschrijven kan via deze link

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.