Raad van State vernietigt strengere regelgeving voor zonnebankcentra

De Raad van State heeft op 5 februari het koninklijk besluit vernietigd dat de regels voor zonnebankcentra verstrengt, meldt de Belgische vereniging van zonnebankuitbaters FeBelSol. De federatie reageert tevreden, terwijl de federale minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V) zegt het arrest samen met experten en juristen verder te analyseren.

Het koninklijk besluit van september 2017 verplicht klanten van zonnebankcentra om een doktersattest te hebben waarop hun huidtype vermeld staat. Hebben ze dat niet, dan moeten de uitbaters met een toestel hun huidtype bepalen.

Volgens FeBelSol werd het koninklijk besluit vernietigd omdat de federale regering het nog wijzigde nadat de Raad van State op 13 juli 2017 zijn advies over het ontwerpbesluit had gegeven. De zonnebankfederatie is blij met die beslissing, omdat zonnebankmedewerkers "heel goed in staat zijn om het huidtype van consumenten te bepalen", klinkt het in een persmededeling. Ze heeft binnenkort naar eigen zeggen een gesprek met minister Muylle, en zal bij haar pleiten voor een vergunningenstelsel voor zonnebankstudio's. "Dat is de beste methode om kwaliteit en preventie te garanderen. Een zonnebankstudio die zich aantoonbaar niet aan de regels houdt, verliest dan zijn vergunning en moet de deur sluiten", licht FeBelSol-voorzitter Wouter Lobbestael toe.

"In elk geval betekent de vernietiging niet dat er geen uitbatingsvoorwaarden meer zijn voor zonnecentra", reageert minister Muylle, die de beslissing van de Raad van State bevestigt. Ze stelt dat door de vernietiging het vroegere koninklijk besluit van 20 juni 2002 terug van toepassing is, zoals dat laatst gewijzigd werd in 2016. "Daarin staan ook de essentiële voorwaarden over maximale UV-straling, toegangsverbod voor minderjarigen en personen met een huidtype 1, frequentie van de zonnebeurten en halvering van de straling bij de eerste beurt", benadrukt ze. De minister laat het arrest bestuderen, en geeft de Economische Inspectie de opdracht "verder intensief en strikt te controleren".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.