Prestigieuze prijs voor Belgische onderzoeker prostaatkanker

Radiotherapeut dr. Piet Ost van het Iridium Netwerk kreeg op ESTRO-congres (European Society for Radiotherapy and Oncology) de Donal Hollywoord Award voor het onderzoek naar de behandeling van uitzaaiingen bij prostaatkanker. Uit het onderzoek bleek dat een langere behandeling met bestraling duidelijk beter was en minder kans op herval had. 

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. In 2021 waren er in het Vlaamse Gewest 7.794 nieuwe gevallen van prostaatkanker. Dat zijn er 21 per dag.

De laureaat, dr. Piet Ost, (rechts op de foto) licht de verdiensten van zijn onderzoek toe: “Een deel van de patiënten met prostaatkanker hervalt in de klieren in het bekken. Tot voor kort was het onduidelijk wat de beste aanpak was om dat herval te behandelen. Voor ons onderzoek hebben we een beperkte gerichte bestraling van een uitzaaiing in de klieren in het klein bekken (*) vergeleken met een bredere bestraling. Bij de korte, gerichte aanpak werd enkel het beperkte klierherval in drie sessies bestraald. Bij de langere behandeling in 25 sessies was er een preventieve bestraling van alle bekkenklieren. Na drie jaar opvolging bleek dat de langere behandeling beter is en de kans op nieuw herval duidelijk verkleint. Daarnaast zijn de bijwerkingen van beide types behandeling beperkt en vergelijkbaar.”

Het omvangrijke onderzoek liep in meerdere centra in België en andere landen en werd gesteund door Kom op tegen Kanker, Stichting tegen Kanker en Movember (Zwitserland). Voor het buitenland waren de deelnemende centra 

 • voor Zwitserland: Geneva University Hospital, Bern University Hospital, University Hospital Basel, University Hospital Zürich, 
 • voor Noorwegen: Oslo University Hospital, 
 • voor Australië: University of Melbourne, 
 • voor Spanje: Cruces University Hospital, Barakaldo, Hospital Universitari i Politècnic la Fe, Valencia, University Hospital La Princesa, Madrid, Hospital Universitario Ramón y Cajal, Madrid en University Hospital Quironsalud, Universidad Europea de Madrid, 
 • voor Italië: Humanitas Clinical and Research Hospital IRCSS, Rozzano.

Voor België werkten naast het Antwerpse Iridium Kankernetwerk ook mee: 

 • het AZ Groeninge Kortrijk,
 • de KU Leuven, 
 • het Jules Bordet Instituut en Hôpital Erasme (ULB), 
 • AZ Maria-Middelares Gent,
 • AZ St-Lucas, Gent
 • UZ Gent.

Trots op de prestigieuze erkenning

"Op persoonlijk vlak is de prijs de bevestiging van het harde werk en de toewijding die we in deze proef hebben gestoken”, vertelt een trotse dr. Piet Ost. “Professioneel gezien motiveert het om te blijven streven naar uitmuntendheid en om de grenzen in mijn vakgebied te verleggen. Het toont aan welke impact je op anderen kunt hebben en hoe belangrijk het is om een erfenis van innovatie en inspiratie achter te laten.”

De jury beoordeelde op basis van de helderheid, de ondersteunende gegevens, de wetenschappelijke nauwkeurigheid, het potentieel belang, de innovatie en de interdisciplinariteit van het onderzoek. De award werd uitgereikt op het Europees congres voor radiotherapie (ESTRO) in Glasgow. Daar stelde dr. Ost de eerste resultaten van zijn onderzoek voor.

Sinds zijn oprichting in 2006 is het Iridium Netwerk uitgegroeid tot het grootste radiotherapienetwerk van België. Het is de enige aanbieder van radiotherapie voor de drie ziekenhuisnetwerken in de regio Antwerpen-Waasland: Netwerk ZAS (**), HELIX en MIRA.

Samen bouwen zij het Iridium Netwerk verder uit tot een toonaangevend expertisecentrum met een internationale reputatie. Het hoofdkwartier en het algemeen secretariaat bevinden zich in GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus in Wilrijk. Het werkingsgebied van het Iridium Netwerk omvat ruim 1,5 miljoen inwoners. In 2023 voerde het netwerk meer dan 6.000 behandelingen uit.

(*) het onderste deel van het bekken waar zich bij mannen de blaas, prostaat en endeldarm bevinden.

(**) Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) is het netwerk van ZNA en GZA Ziekenhuizen.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.