Reacties op overlijden Vic Anciaux

Voormalig collega dr. Walter Renier en verschillende Vlaamse en Brusselse politici reageren op het overlijden van gewezen Volksunie-voorzitter en huisarts Vic Anciaux. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) noemt Anciaux "één van zijn helden."

Walter Renier (74): "Ik heb hem goed gekend toen hij staatssecretaris van de toenmalige VU was. Samen met hem lanceerden we de Medi-100 waar huisartsen, ziekenhuizen en brandweer samenwerkten in Brussel. Dat project is dan gestrand, maar ik apprecieerde hem zeer: een fantastische man, vriendelijk, intelligent en iemand met veel kennis van zaken. We zagen elkaar nadien nog vaak, maar uiteindelijk zijn we elk onze eigen weg gegaan. Ik schrok toen ik hoorde dat hij overleden was. Vic Anciaux was een figuur die groter was dan de Volksunie, iemand met een visie die kort stond bij het volk. Hij streefde naar een betere samenleving."
Dokter Renier herinnert zich ook nog levendig hoe Vic Anciaux de Vlaamse wachtdienst in Brussel faciliteerde. "Hij ondersteunde die samen met dr. Joost Rampelberg. De wachtdienst werd gesticht in 79 en einde van de jaren 80, begin van de jaren 90 overlegden we zeker een tweetal keren per maand met hem om te werken aan projecten. De Vlaamse wachtdienst is dan op een gegeven moment samengegaan met de Brusselse Huisartsenkring waarbij ook onder meer Milan Roex betrokken was."

"Samen met mij was dokter Roex de stichter van de Brusselse huisartsenkring (BHAK). En nadien zijn de Brusselse Vlaamse huisartsen nadat ik als huisarts gepensioneerd was, samengegaan met de Franstaligen in één enkele wachtdienst. De Brusselse huisartsenkring zelf bestaat nog altijd en de Vlaamse huisartsen zijn er nog in vertegenwoordigd, al moet ik eerlijk bekennen dat ik er niet 100% van overtuigd ben dat ze goed vertegenwoordigd zijn. Maar goed, de jongere artsen hebben andere ideeën dan de huisartsen van de vorige generatie. Sinds zes jaar ben ik niet meer direct bij de huisartsenkring betrokken."

Politiek

Bart Somers, zelf ooit lid van de VU, stelt op Twitter dat Anciaux "er bovenuit stak". "Een fiere Vlaming, open en verdraagzaam en altijd aan de kant van de kwetsbare mens". Volgens de liberaal "koos hij nooit het platgetreden pad".

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) neemt "afscheid van een warme man, een warme Vlaming", terwijl minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) spreekt van een "warme flamingant". "Vlaams-nationalisten komen er gelukkig in vele soorten en kleuren, Vic Anciaux was er een van", zegt hij.

"Sociale visie"

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zegt dat het overlijden van Vic Anciaux hem "bijzonder raakt". "Vic was een monument in de Vlaamse beweging: Vlaams, sociaal en democratisch. Met zijn engagement en zijn sociale visie op gezondheid en gezondheidszorg - zoals in de strijd tegen kanker - heeft hij sterke sporen getrokken. Vic was ook een buitengewoon warme en innemende man, iemand die je nooit vergeet. Zijn ideeën en idealen mogen ook niet vergeten woorden."

Groen-covoorzitter Nadia Naji, zelf een Brusselse, stelt dat de hoofdstad met Vic Anciaux een "voorbeeldpoliticus en Brusseleir 'vè et leive'" verliest. Haar collega bij Groen Jeremie Vaneeckhout zegt dat Vlaanderen en Brussel "een voortrekker verliezen". "Open, zelfbewust en sociaalvoelend, vol verantwoordelijkheidsgevoel", beschrijft hij Anciaux. Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) noemt de ex-VU-voorzitter "een warme man, met visie en overtuiging, die hij omzette in een eindeloos engagement voor Brussel."

Vic Anciaux overleed vrijdag op 91-jarige leeftijd. Hij was jarenlang het boegbeeld van de Volksunie en was dertig jaar lang parlementslid. In de federale en Brusselse regering was hij een tijdlang staatssecretaris.

> Vic Anciaux overleden

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Luc D'HOOGHE

  27 februari 2023

  Zoals Dr W Renier schreef is collega Vic Anciaux voor ons als Huisartenskring belangrijk geweest . Vele uren hebben we vergaderd oa over Medi-100 , een prachtig project dat getorpedeerd werd door de vakbonden.. maar ook over de gezondheidszorg voor vluchtelingen waar er een budget werd vrijgemaakt binnen de VGC ... en over de bicommunautiare instellingen in Brussel...
  De tweetaligheid van de ziekenhuizen was ook voor hem een speerpunt . Hij nam ontslag als staatssecretaris van het Brussels hoodstedelijk gewest toen terug de taalwetgeving hieromtrent werd uitgehold bij de benoeming van ééntaligen en het afzwakken van vastgestelde regels.
  Ik had het geluk hem nog te mogen ontmoeten een drie weken geleden : een fier en eerzaam man die na de VU en Spirit geen partij meer vond die voldeed aan zijn eisen : sociaal, multicultureel en met oog voor de taal , antiracistisch , voor integratie...
  We verliezen met collega Vic Anciaux een boegbeeld die de BHAK een plaats heeft gegeven binnen de Brusselse Gezondheidszorg.
  Dr Luc D'Hooghe
  Erevoorzitter Brusselse Huisartsen vzw