Plan tegen roken - Kom op tegen Kanker enthousiast over tabaksplan Vandenbroucke

Kom op tegen Kanker (KOTK) heeft enkel lof voor het tabaksplan dat federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dinsdag heeft aangekondigd. De organisatie merkt op dat een pakje sigaretten op 1 januari 2 euro duurder zal worden. Over de hele legislatuur bekeken zal de prijs van 6,8 naar 10,8 euro stijgen. "Erg belangrijk, want prijsverhogingen zijn de meest effectieve maatregel om het aantal rokers terug te dringen en jongeren van de sigaret te houden", meent KOTK.

Roken is nog altijd de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak van kanker, en bijna 90 procent van de blijvende rokers is als jongere begonnen, merkt KOTK op. De organisatie ijvert er dan ook al jarenlang voor om de jeugd te beschermen voor een tabaks- en nicotineverslaving. De kostprijs is dan een belangrijke drempel.

"Niemand twijfelt aan het gezondheidseffect van verhoogde accijnzen", reageert David Vansteenbrugge, algemeen directeur bij KOTK. 

Ook de andere maatregelen die Vandenbroucke treft, passen binnen het pleidooi van KOTK om tot een samenleving te komen waarin niemand meer sterft aan de gevolgen van roken. De organisatie somt in dat verband de aankondiging van een strenger beleid op e-sigaretten, een vermindering van het aantal verkooppunten, een uitstalverbod en strengere controles op verkoop en reclame met mogelijkheid tot sluiting op.

Daarnaast juicht KOTK ook toe dat er "extra inspanningen worden gedaan om voldoende ondersteuning te voorzien voor mensen die willen stoppen met roken".

Vandenbrouckes expliciete bedoeling is ook jongeren minder in contact te laten komen met tabak of alternatieve rookmiddelen. "Daarom werpen we drempel na drempel op, om het de tabakslobby moeilijker te maken hun ongezonde producten aan de man te brengen", zei hij.

Volgens de Stichting tegen Kanker rookt 24 procent van de bevolking, van wie 19 procent dagelijks. Dagelijks sterven bijna 40 Belgen door roken en er lijden nog eens 300.000 Belgen aan een tabaksgerelateerde ziekte. 

Eind 2022 keurde de regering een eerste reeks maatregelen goed. Die krijgen nu een vervolgstuk.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    25 oktober 2023

    Verstokte rokers , die enkel geld hebben voor hun verslaving , zijn minder enthousiast en vinden dat VDB hen in de armoede wil storten , daar waar het de “ taak “ is van een mini ster van Volksgezondheid om hun kankerke te sponsoren !