Patiënt zal sneller kunnen zien of borstkliniek erkend is

Patiënten zullen in de toekomst sneller kunnen opzoeken of een zorgprogramma voor borstkanker, maar ook andere zorgprogramma's, erkend zijn. De informatie wordt eenvoudig toegankelijk gemaakt via de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat zei Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) in het parlement na vragen van Maaike De Rudder (CD&V) en Immanuel De Reuse (Vlaams Belang).

Patiënten die zich laten behandelen in een borstkankercentrum zonder erkenning hebben een "verontrustend hoger risico" om te overlijden in vergelijking met vrouwen die in een coördinerende borstkliniek worden behandeld. Dat bleek uit een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

In 2018 werd een vijfde van de vrouwen met borstkanker behandeld in zo'n centrum zonder erkenning. Borstkanker is nog steeds de meest voorkomende vorm van kanker in de Europese Unie, met zo'n 13 procent van alle diagnoses.

Om te zorgen dat vrouwen zo veel mogelijk bij een erkend programma terechtkomen, zal er nu in de brieven rond de borstkankerscreening op de erkende centra worden gewezen. Als er een afwijkend resultaat wordt vastgesteld, zal er een lijst met de erkende coördinerende borstklinieken worden bijgevoegd.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke werkt aan een initiatief om de terugbetaling te beperken tot de erkende klinieken. "Toch wil ik in afwachting van het uitvoeren van de aangekondigde federale maatregelen ook een  beroep doen op de verantwoordelijkheidszin van elke zorgverlener, elk ziekenhuis en elk ziekenhuisnetwerk", zei Crevits. "Zoals eerder al werd aangegeven, zit de patiënt zelf al met genoeg vragen rond wat hem of haar te wachten staat."

> Ook Pelt strijdt voor behoud borstkliniek

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.