Ouderen profiteren het meest van verbeterde overlevingskansen bij bloedkanker

Patiënten met bloedkanker ouder dan 60 jaar kennen de grootste toename in overleving (8 procentpunten) van alle leeftijdscategorieën. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Kankerregister, dat werd uitgevoerd in de 15 jaar van 2004 tot en met 2018 op bijna 95.000 diagnoses van bloedkanker in België.

Jaarlijks krijgen in België ongeveer 7.800 patiënten de diagnose bloedkanker. Bloedkankers, of 'hematologische maligniteiten', omvatten verschillende soorten kanker van het beenmerg of de lymfeklieren. Dat zijn voornamelijk leukemieën en lymfomen. 

Bloedkankers maken bijna 11 procent van alle nieuwe kankerdiagnoses in België uit. Ze komen vaker voor bij mannen (4.400 diagnoses in 2021) dan bij vrouwen (3.400 diagnoses) en vormen het op vier na meest voorkomende kankertype.

De Stichting Kankerregister publiceerde een onderzoek in het vakblad Cancers. Het gaat om een gedetailleerde analyse van de 24 belangrijkste subtypes, per leeftijdscategorie en voor alle diagnoses (94.415) tussen 2004 en 2018.

De toename in incidentie en overleving is het sterkst bij oudere personen. Er is een verbetering van de overleving in alle leeftijdscategorieën, met echter grote variaties naargelang het type bloedkanker.

De grootste toename in overleving tussen de periodes 2004-2008 en 2014-2018 wordt waargenomen bij patiënten van 60 jaar en ouder (8 procentpunten voor zowel de leeftijdscategorie 60-79 jaar als 80 jaar en ouder). De grootste verbeteringen worden waargenomen bij patiënten van 80 jaar en ouder, en dat tot wel 45 procentpunten voor een bepaald type bloedkanker, namelijk hodgkinlymfoom.

Die toename in incidentie en overleving in de periode 2004-2018 kan waarschijnlijk verklaard worden door de innovaties in diagnose en therapie die in de jaren 90 en 2000 bereikt werden. Die innovaties vonden in tweede instantie ook ingang bij bevolkingsgroepen die minder vaak in klinische studies worden opgenomen, zoals bijvoorbeeld ouderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.