"Opvolging AYA's later samen met lokale centra"

Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke gaf onlangs in de Kamer meer toelichting bij de conventie die aandacht schenkt aan de  langetermijnopvolging bij AYA’s (Adolescents and Young Adults) met kanker. Dat op vraag van N-`VA-kamerlid Kathleen Depoorter. Het Verzekeringscomité keurde die conventie goed begin deze week.

“Voor de ondersteuning van zorg op maat bij AYA’s met kanker werkt het Riziv momenteel een conventie uit waarin aandacht is voor de langetermijnopvolging met een aanpak die gericht is op specifieke behoeften van patiënten tijdens het hele zorgtraject. In eerste instantie geven we prioriteit aan vroegtijdige zorg voor AYA’s in zes referentiecentra, met een formele samenwerking tussen kinderen en oncologen en hematologen. De opvolging op langere termijn wordt in een tweede fase uitgewerkt samen met lokale centra.”

De Stichting Kankerregister beheert sinds 2017 samen met de Belgische Vereniging voor Pediatrische Hemato-oncologie en Kom op tegen Kanker het register van de secundaire effecten voor jongeren onder twintig jaar, die werden behandeld voor kanker. Het project brengt de acute en late neveneffecten in kaart die gepaard gaan met de behandeling van kanker bij kinderen en adolescenten.

Aanvulling op handboek ondersteunende zorg oncologie

“Dat moet leiden tot meer inzicht in de laattijdige effecten, de identificatie van onbekende neveneffecten en de ontwikkeling van evidence-basedrichtlijnen om dergelijke effecten te voorkomen”, aldus Frank Vandenbroucke. Dit project is een aanvulling op de ontwikkeling van een handboek over ondersteunende zorg in de oncologie en de hematologie door Sciensano in samenwerking met het Kankercentrum. Dat besteedt bijzondere aandacht aan de behoeften van overlevenden van kanker op de langere termijn. “Het is bedoeld om zorgverstrekkers te voorzien van gedetailleerde, actuele gezondheidsinfo over de ondersteunende zorg die regionaal en nationaal beschikbaar is.”

> Akkoord zes ziekenhuizen voor kankerzorg op maat

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.