Onvrede bij Belgische Brouwers over advies Hoge Gezondheidsraad

Het nieuwe advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) lijkt elke vorm van alcoholconsumptie aan banden te willen leggen. Dat verklaart de vzw Belgische Brouwers dinsdag in een persbericht. "De nieuwe maatregelen zijn verregaand en brengen de door Unesco erkende Belgische biercultuur ernstig in gevaar."

De Hoge Gezondheidsraad lanceerde een aantal aanbevelingen om de schade van alcohol te beperken. "In feite pleit de Hoge Gezondheidsraad al sinds 2018 voor een verbod op alcoholmarketing en -reclame over de hele lijn. Het is de meest effectieve methode om alcoholgerelateerde schade te beperken", klinkt het bij de HGR. 

De Belgische Brouwers vinden dat een totaalverbod op reclame ingaat tegen de unieke diversiteit van Belgische bieren. Een maatregel als deze heeft volgens de vzw verregaande gevolgen. We hebben de pandemie en energiecrisis amper verteerd en nieuwe restricties worden al gesuggereerd, schrijft de vzw Belgische Brouwers in het persbericht.

Ook de  de invoering van een wettelijk prijsbeleid zien de Belgische Brouwers niet zitten. "De Raad is voorstander van een minimumprijs per alcoholeenheid. Dit betekent dat er per dosis alcohol (10 gram ethanol) een bodemprijs wordt vastgelegd", meldt de HGR.

 Bier in België is door crisissen en kosteninflaties al meer dan 10 procent duurder geworden in het afgelopen jaar. Een minimumprijs voor alcoholhoudende dranken zal de prijs voor consumenten opnieuw aanzienlijk verhogen, meldt de vzw.

> Hoge Gezondheidsraad wijst op belangenconflict alcoholbeleid

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    26 maart 2024

    Als de nood het hoogst is , is de redding nabij :
    Trump , de nieuwe president van den USA en de USSR , steunt INBEV !