Onderzoek naar familietevredenheid op oncologieafdelingen

Na een kankerdiagnose hebben ook de familieleden hun eigen noden en bezorgdheden. Voor hun zorgen is er echter veel minder gehoor of ondersteuning. Familieplatform is daarom een nieuw onderzoek gestart om de ervaringen en noden van familieleden van kankerpatiënten in kaart te brengen. Zowel het netwerk GZA ziekenhuizen als UZ Gent zegden intussen toe om het onderzoek mee uit te dragen.

Elke dag krijgen 188 Belgen te horen dat ze kanker hebben. Rond elke nieuwe patiënt staan er (meestal) een heleboel naasten. Het gemiddelde gezin in België telt 2,3 personen, d.w.z. dat iedere dag van 432 personen een gezinslid een kankerdiagnose krijgt. Op jaarbasis zijn dat 157.680 Belgen. En daar bovenop nog een veelvoud van andere familie, vrienden, collega’s of klasgenoten, … Zij maken zich niet enkel zorgen over de gezondheid en het welzijn van hun naaste, maar krijgen er vaak ook een heleboel andere praktische zorgen bovenop: ze doen aan mantelzorg, moeten soms hun beroeps- en/of sociaal leven tijdelijk op een lager pitje zetten, enz.

De diagnose van hun naaste heeft dus met andere woorden ook op hen een enorme impact. Daarom is Familieplatform gestart met een nieuw onderzoek om de ervaringen en noden van familieleden van kankerpatiënten in kaart te brengen.

Weinig gehoor voor de zorgen van familie
Naar familie wordt vaak gekeken als een belangrijke bron van steun voor de patiënt. “Maar hun eigen noden en bezorgdheden worden veel minder gezien,” legt dr. Marieke Van Schoors van Familieplatform uit. “Er wordt maar weinig tegen hen gesproken, of vaak over hun hoofd heen. Laat staan dat ze gevraagd worden hoe het met hen gaat.”

“Al horen we ook dat het sterk afhangt van persoon tot persoon,” zegt dr. Van Schoors. “Iemand wiens man palliatief was vertelde ons dat een bepaalde arts bijvoorbeeld echt onbeleefd overkwam, maar dat er ook een verpleegkundige was die na haar shift nog snel kwam vragen of ze misschien nog iets te eten moest komen brengen. Zoiets maakt veel goed. Maar het zou niet van toeval mogen afhangen, van welke verpleegkundige of welke arts juist van dienst is als jij op bezoek komt, of dat je als familielid wel of niet begroet wordt, geïnformeerd wordt, betrokken wordt…”

Daarom brengt Familieplatform nu in een online vragenlijst de ervaringen en noden van familie van kankerpatiënten in kaart. Hoe tevreden zijn zij over de zorg, communicatie en informatie vanuit afdelingen oncologie? Zo willen ze via aanbevelingen en vormingen zorgpersoneel aanzetten om een familievriendelijk klimaat te creëren. Zodat familie (zowel volwassenen als kinderen) zich welkom, geïnformeerd, ondersteund en (wanneer gewenst) betrokken voelen in het zorgtraject.

Samenwerking GZA en UZ Gent
Het Kankercentrum van UZ Gent en de afdeling oncologie van het ziekenhuisnetwerk GZA zijn de eersten die intekenden om het onderzoek mee uit te dragen. Ze waren meteen enthousiast over het project en geloven in de meerwaarde, zowel voor familie als voor patiënten.

De samenwerking houdt in dat ze zich inspannen om hun patiënten en de familieleden te informeren over het onderzoek. Op hun oncologie afdeling zullen flyers en posters over het onderzoek verspreid worden. Samen met Familieplatform kijken ze uit naar de resultaten.

Familieplatform werkt in heel Vlaanderen en is gebaseerd in Berchem (Antwerpen).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.